Brüsszeltől nem jön segítség - hangoztatja Orbán, miközben milliárdos mentőcsomaggal akarják kisegíteni a tagállamokat

2020. május 28., 16:03

Szerző:

Orbán Viktor és kormánya előszeretettel hangoztatja, semmiféle támogatás nem érkezik Brüsszelből a koronavírus-járvány idején. Sőt, még akadályozzák is a magyar védekezést. Csak a Türk Tanácstól érkezik segítség - hangoztatta a kormányfő egy alkalommal.



"Brüsszelben ülnek valami buborékban, és osztják az észt, ahelyett, hogy mentenék az életet." - jelentette ki egy másik alkalommal.

Eközben pedig a magyar kormány megadta a Brüsszel által kért állami garanciát, így ha a többi uniós tagállam is így tesz, akkor

folyósítható lesz Magyarország számára is uniós kölcsön kedvező feltételek mellett a koronavírus-járvány miatt hirtelen megemelkedett közkiadások finanszírozására.

Ennek részleteit mutatta be egy sajtókonferencián az Európai Bizottság, amelyet a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását és a gazdasági ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszköze (RRF) nevet viseli. 

Az RFF, amely az előző nap bemutatott uniós helyreállítási terv, az Új nemzedék EU-eszköz központi eleme, a tartós fellendüléshez nélkülözhetetlen beruházások és reformok támogatását, a tagállamok gazdasági és társadalmi ellenálló képességének javítását, valamint a zöld és a digitális átmenet előmozdítását célozza. Az 560 milliárd eurós támogatás minden tagállam számára elérhető lesz, azonban leginkább a járvány által legjobban sújtott uniós területeire koncentrálódik.

Paolo Gentiloni gazdaságért felelős biztos szerint az eszköz létrehozásán keresztül a tagállamok és az Európai Bizottság között új partnerség jött létre. Hozzátette: példátlan a támogatás értéke, amellyel

segítik a beruházásokat, a reformokat, a munkahelyteremtést, miközben a környezetet zöldítik és a gazdaságot digitalizálják.

Emellett az RRF önkéntes alapon működik, a gazdasági terveket és a reformokat az EU szemeszter ajánlásaihoz kell igazítani, és a támogatást ezekkel összhangban kell felhasználnia - hangsúlyozta.

Az RFF felhasználáshoz a tagállamoknak olyan nemzeti beruházási és reformterveket kell majd benyújtaniuk és jóváhagyatniuk az Európai Bizottsággal, amelyek meghatározzák a következő négy évre szóló reform- és beruházási ütemterveiket. A támogatások a politikák sikeres végrehajtásához kapcsolódnak. A finanszírozás nagy részét,

310 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások formájában nyújtják, 250 milliárdot pedig kölcsönök útján.