A brit Munkáspárt népszavazást akar a Brexitről akkor is, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból

2019. július 9. 14:02 - szerző: MTI

A brit Munkáspárt vezetője szerint a következő miniszterelnöknek népszavazásra kell bocsátania bármiféle olyan megállapodást, amely a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzíti, illetve ennek hiányában azt is, ha megállapodás nélkül akarja kiléptetni az országot az Európai Unióból.

 Jeremy Corbyn a párt árnyékkormányának keddi értekezlete után közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy újabb népszavazás esetén a Munkáspárt a bennmaradás mellett kampányolna a megállapodás nélküli Brexit ellenében, illetve egy olyan megállapodás alternatívájaként, amely nem alkalmas a brit gazdaság és a munkahelyek védelmére.

Jeremy Corbyn nyilatkozatában szerepel ugyanakkor az is, hogy a Munkáspárt szerint az országnak valójában új parlamenti választásokra és utána munkáspárti kormányra lenne szüksége a konzervatív párti kormány kilenc éve tartó megszorító gazdaságpolitikájának befejezése végett. 

    A Labour vezetőjének közleményéből viszont nem derül ki, hogy kormányra kerülés esetén is szerepelne-e a párt programjában az újabb EU-népszavazás.