Három hónappal is meghosszabbíthatja az Európai Unió az Egyesült Királyság kilépésének határidejét a közösségből

2019. október 27., 20:57

Szerző:

Az EU kész arra, hogy három hónappal meghosszabbítsa a Brexit folyamatát, ám az Egyesült Királyság az új határidő, 2020. január 31-e előtt is kiléphet az unióból, ha addig a felek ratifikálják a távozásról szóló egyezményt – írta a The Guardian alapján a hvg.hu. A brit napilap újságírói belenézhettek az EU-által készülő dokumentumba. Az EU hétfőn nyilatkozik hivatalosan a hosszabbítás ügyében.

A The Guardian értesülései szerint az EU a francia ellenvélemény ellenére hajlandó az újabb három hónapos hosszabbításra. A lap által ismertetett tervezet szerint az Egyesült Királyság annak a hónapnak az első napján hagyhatja el az EU-t, amely előtt a felek ratifikálták a Brexit-egyezményt. Az EU álláspontja szerint az alku részeként lekerült a napirendről az október 31-i, megállapodás nélküli „kemény Brexit”.

Az uniós álláspont azt követően született meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a hétvégén többször is tárgyalt a tagállamok képviselőivel. A megállapodás tervezetét hétfőn vitatják meg az EU-tagállamok nagykövetei.