A Brexit után lecserélik a brit útleveleket, visszatér a jó öreg kék passzus

2020. február 22., 15:19

Szerző:

Márciusban kezdődik a hagyományos kék brit útlevelek kibocsátása Nagy-Britanniában – közölte szombaton a brit belügyminisztérium.

London a brit EU-tagság megszűnésének egyik jelképes jelentőségű mozzanataként hirdette meg a korábbi évtizedekben honos kék brit útlevél újbóli bevezetését a jelenlegi bordó helyett.

A bordó brit útlevél fedőlapjának tetején a European Union felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere.

A brit belügyminiszter, Priti Patel által szombaton bemutatott új kék útlevél fedőlapja a "British Passport" feliratot viseli, ez alatt szerepel a királyi címer és a fedőlap aljára került az ország hivatalos megnevezése.

Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.