Börtönbüntetésre ítélték Bill Cosbyt szexuális zaklatás miatt, akár tíz évet is ülhet

2018. szeptember 26., 08:49

Szerző:

Kedden 3-tól 10 évig tartó letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság az amerikai komikus Bill Cosby-t - írja a CNN.

A színészt még áprilisban találta bűnösnek mindhárom ellene felhozott vádpontban egy amerikai esküdtszék. A döntés nem volt könnyű, több mint 14 órán át értekeztek, mire konszenzusra jutottak. A tavaly indult MeToo kampánynak ez az első olyan ügye, amely bírósági ítélettel végződött.

Fotó: AP/Matt Slocum

A komikust a Temple Egyetem női kosárlabdacsapatának egyik munkatársa, Andrea Constand jelentette fel, amiért 2004-ben a színész saját philadelphiai otthonában elkábította majd molesztálta őt. És nem ő az egyetlen. A nyolcvan éves színész ellen tucatnyi nő tett feljelentést. Cosby vádpontokként 22-36 hónap kaphat, azaz összesen akár 10 évet is. Egyelőre nem tudni, mennyit fog kiszabni a bíró.

Az ítélet kihirdetéskor a komikus seggfejnek nevezte Kevin Steele államügyészt, teljesen kifakadt, kisebb jelenetet rendezett. Ügyvédei a döntés után azt mondták, fellebbeznek.

Mindeközben Cosby több áldozata is megjelent az ítélethirdetésen, és nagy örömmel fogadták a verdiktet. Egyikük, Lili Bernard az MSNBC amerikai televíziós csatornának azt mondta: visszatért hite az emberiségben. – Ez egy győzelem a szexuális zaklatás áldozatainak. Győzelem a nőknek – mondta Bernard, aki azzal vádolja a színészt, hogy még a kilencvenes években, a Cosby Show felvétele előtt bedrogozta és megerőszakolta őt.