Borboly Csaba szerint a székely autonómia megoldaná a medveproblémát

2018. július 27., 12:14

Szerző:

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Románia kormánya meghozott 2016-ban egy rossz döntést, emiatt van, hogy idén sokkal magasabb a medvetámadások áldozatainak száma, mint az előző években. Az elnök szerint a vadkárokat csökkentené a megyei önkormányzatok hatáskörének bővítése és a kilövési kvóta bevezetése a megfelelő források mellett. Az elnök ezt a Bálványosi Szabadegyetem egy pódiumbeszélgetésén mondta – szúrta ki a 24.hu a Transindex tudósítását.

A beszélgetést Minőségi vadgazdálkodás, vadmegfigyelés, medve és ember viszonya címmel tartották Tusnádfürdőn. Borboly Csaba úgy véli, hogy nem csak az érettségin bukott el az ország.

– Amíg nem lesz autonómia, addig ezek a problémák nem lesznek megoldva, hisz láthatjuk, ami Bukarestnek nem fáj, azzal nem is foglalkozik, vagy nem időben. Felkészületlen a kormány ezen feladatok ellátását illetően

– mondta a megyeelnök.

A panel másik résztvevője Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szerint helyre kell állítani az egyensúlyt a medvepopuláció és az ember között. Úgy gondolja, zavarjuk a vadállatokat az erdőben, és jobban kellene szabályozni, hogy hol és mennyi gyümölcsöt szedhetnek az emberek, hogy a vadállatok ne maradjanak táplálék nélkül.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint kétszer, háromszor is több medve él Székelyföldön, mint amennyit ez a terület elbír, de nincsenek pontos adatok a medvepopulációról. Úgy látja, hogy megbomlott az egyensúly, ezért ő is a megelőzést és beavatkozási kvótát szorgalmazza.

A rendezvényen felszólalt Dezső László gyergyószentmiklósi medvepásztor is.

– Ha még saját élőhelyén, az erőben is petárdákkal ijesztgetik és kergetik el a medvéket az emberek, akkor tulajdonképpen hol is van a medve helye?

– tette fel a kérdést.

Ő úgy látja, hogy létezik békés együttélés a medvékkel, de még nagyon sokat kell tanulnunk hozzá.

Tusványoson a medvék igen nagy figyelmet kapnak, nem véletlenül. Borboly Csaba Facebook-oldalán jelentette be, hogy a rendezvény nulladik napján egy medve megharapott egy embert. A tusnádfürdői polgármester, Albert Tibor tagadta, hogy medvetámadás történt, de azért elszállíttatták az állatot. Csütörtök éjszaka a NER-tábor parkolójában jelent meg egy medve, az emberek sikítva menekültek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.