Hiába kapta el a koronavírust, magasról tesz mindenféle járványügyi óvintézkedésre a brazil elnök

2020. augusztus 1., 08:55

Szerző:

Szemlátomást nem vesz tudomást a járványügyi előírásokról Jair Bolsonaro brazil elnök,

helyi hírportálok szerint járja az országot, néha védőmaszkot sem vesz fel, kezet ráz a híveivel az őt éltető tömegben, miközben alig egy hete gyógyult ki a koronavírus okozta betegségből, és jelenleg is antibiotikumot szed a tüdejét érintő gombás fertőzést miatt.

Brazil elnökválasztás Jair Bolsonaro

Bolsonaro pénteken felkereste a dél-brazíliai Bagé városát.

Viselt ugyan védőmaszkot, de nem intette távolságtartásra a híveit, akik tolongtak körülötte megérkezésekor, és kezet is rázott velük.

Előző napon az ország északkeleti részén járt, de ott védőmaszk sem volt rajta.

Közelmúltbeli vidéki látogatásai során Bolsonaro gyakran került közeli kontaktusba a híveivel, akik tolongtak körülötte, figyelmen kívül hagyva a hatóságok társas távolságtartásra vonatkozó intelmeit. Nyilvános szerepléseiben Bolsonaro többször népszerűsítette az eredetileg malária gyógyítására kifejlesztett hidroxilkorokint. Az elnök arról beszélt, hogy betegsége idején ezt a gyógyszert szedte, pedig kevés tudományos bizonyíték van a szer hatékonyságára.

A 65 éves államfő fogadkozott pénteken, hogy folytatja országjárását, és hetente legalább egyszer vidékre utazik.

Jair Bolsonaro hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát,

"kisebb influenzának" nevezve a betegséget,

és a gazdaság újraindítását szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett, és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben.

Az államfőnél július 7-én diagnosztizálták a fertőzést, és több mint két hetet karanténban töltött az elnöki palotában. A múlt szombaton jelentette be, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, öt napra rá, csütörtökön pedig kiderült, hogy a felesége, Michelle Bolsonaro is fertőzött.

Az államfő ráadásul csütörtökön közölte, hogy előző nap nem érezte jól magát, és vérvizsgálaton esett át, most pedig antibiotikumot szed, mert a tüdejében gombás fertőzést találtak, amelyet a karanténban szedhetett össze.

A 210 milliós Brazília a világjárvány egyik fő gócpontja, a koronavírussal fertőzöttek számát illetően pedig a második az Egyesült Államok után. A brazil egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az országban az elmúlt  24 órában 1212 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, és 52 383 új fertőzéses esetet regisztrálták. Ezzel a halottak száma 92 475-re emelkedett, a fertőzötteké pedig meghaladta a 2,66 milliót.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.