Több százezer hektáron égett le az erdő Bolíviában

2019. augusztus 23. 18:44 - szerző: MTI

A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektár erdő és legelő égett le az országot sújtó erdőtüzekben, amelyek megfékezésére a dél-amerikai országba érkezett pénteken a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe. A kaliforniai Sacramentóból felszállt Boeing 747 Supertanker típusú repülőgép a Bolívia legnagyobbjának számító Viru Viru repülőtéren szállt le, Santa Cruzban - jelentette a Bolivia TV állami csatorna. „A Supertankerrel megerősítjük a fegyveres erőinket, a rendőrség, a szubnacionális kormányzatok, intézmények és önkéntesek munkáját, akik hősiesen harcolnak a lángokkal Chiquitaniában – írta a Twitteren Evo Morales bolíviai elnök.

Mint arra a bolíviai hatóságok rámutattak, a repülőgép egyetlen bevetés során mintegy 150 ezer liter gélt, habot vagy vizet képes szétszórni egy három kilométer hosszú és körülbelül 50 kilométer széles területen. A bolíviai kormány legutóbbi, csütörtökön készített jelentése szerint legalább 1817 családot és 700 ezer hektárnyi erdő- és legelőterületet sújtottak a chiquitaniai övezetben tomboló tüzek.

Chiquitania Bolívia egyik legfőbb idegenforgalmi területe, itt találhatóak ugyanis azok a jezsuita missziók, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek, tekintve, hogy a legjobb állapotban lévőknek számítanak az amerikai kontinensen. A helyzet súlyosságára tekintettel a Santa Cruz-i kormányzat egy hete a megyére vonatkozó katasztrófahelyzetet hirdettek. Napokkal ezt követően a kormány úgy döntött, hogy "sürgősségi környezetvédelmi kabinetet" hoz létre a helyzet kezelésére.