Biztonsági kérdésekről tárgyalt az orosz és az amerikai vezérkari főnök

2021. január 11., 19:19

Szerző:

Telefonon tárgyalt egymással Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, védelmi miniszterhelyettes és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

 

Erről hétfő este adott ki tájékoztatást az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szűkszavú tájékoztatása szerint Geraszimov és Milley kölcsönös érdeklődésre számot tartó biztonsági kérdésekről folytatott megbeszélést, valamint a stabilitás fenntartásáról a világ különböző régióiban.

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és kommunista pártfőtitkár a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn kijelentette: arra számít, hogy Joe Biden amerikai elnök meg fogja hosszabbítani a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről megkötött, február 5-én lejáró Új START-(START-3-) szerződés hatályát. Úgy vélekedett, hogy szükség lenne a két ország arzenáljának további csökkentésére, valamint arra, hogy Moszkva és Washington további országokat is bevonjon az erről folytatott tárgyalásokba.

Elismerte, hogy ennek a feladatnak a megvalósítása "nagyon nehéz", de hozzátette, hogy mindenki csak nyertese lesz annak, ha Oroszország és az Egyesült Államok valóban nekifog.

(MTI)