Beszédet mond Szijjártó Péter a szerbek Békemenetén, és kiáll egy olyan elnök mellett, aki ellen tízezrek tüntetnek

2019. április 19., 18:01

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mond azon a pénteki belgrádi nagygyűlésen, amelyet a magyar Békemenetekhez hasonlóan a regnáló politikai vezetés védelmére szervezett a kormánypárt (a Békemenetes hasonlatot az Indexnek köszönjük).

Több mint százezer szimpatizánst várnak az Aleksandar Vucic szerb elnök által meghirdetett gyűlésre, amelyet a szerb parlament előtt szerveznek meg, a környéket már az éjjel lezárták. A szerb államfő néhány hónapja kezdett bele a Szerbia jövője elnevezésű országjárásába, amelynek csúcspontja a belgrádi nagygyűlés lesz. A rendezvényeken Aleksandar Vucic rendre a meglátogatott régió fejlesztéséről, illetve az egész országot érintő gondok megoldásáról beszélt. A fővárosban tartandó gyűlés célja emellett az, hogy megmutassa az ellenzéknek, támogatottsága továbbra is töretlen.

Kormányellenes tüntetés Szerbiában Kormányellenes tüntetés Szerbiában április 14-én
Fotó: Darko Vojinovic

Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány és Vucic lemondását követelők ugyanis december óta minden szombaton utcára vonulnak.

Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

Az elnök bejelentette: megmutatja támadóinak, hogy próbálkozásaik hiábavalóak, követeléseiknek pedig nem tesz eleget, hiszen sokkal többen vannak azok, akik támogatják. Mint mondta: az ő rendezvényén 12-15-ször többen lesznek, mint a legtömegesebb ellenzéki megmozduláson. Ennek érdekében pedig mozgósította teljes pártapparátusát, és a Szerb Haladó Párt minden irodája több tucat autóbuszt megtöltő szimpatizánst küld a péntek délutáni rendezvényre. Utóbbi eljárás kísértetiesen hasonlít a Fidesz magyarországi közreműködésére a hazai Békemenetek szervezésében, amikor is a párt által vezetett önkormányzatok, illetve helyi pártszervezetek küldenek buszokat vidékre a résztvevőkért.

A rendőrség szerint több mint százezer emberre lehet számítani Belgrádban (a magyar Békemeneteken sem szoktak kevesebben lenni a magyar rendőrség szerint), ezért a nagygyűlésre kijelölt környéket már csütörtök késő este lezárták, pénteken pedig várhatóan több órára megbénul a szerb főváros közlekedése.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.