Bernie Sanders szerint Orbán Viktor egy nemzetközi autoriter összejátszás részese

2018. szeptember 15. 18:45 - szerző: 168 Óra

Nemzetközi progresszív mozgalomra van szükség, hogy szembeszálljunk a világot meghatározó súlyos egyenlőtlenséggel – véli Bernie Sanders amerikai baloldali politikus, vermonti szenátor és korábbi demokrata elnökjelölt-aspiráns.

Sanders a Guardianben közzétett levelében azt írta: globális küzdelem zajlik, amelyben a világ leggazdagabb egy százalékának nagyobb a vagyona, mint a többi 99 százaléknak, és új autoriter tengely felemelkedését látjuk.

Az autoriter rezsimek közös jellemzője az ellenségesség a demokratikus normákkal és a szabad sajtóval szemben, intolerancia az etnikai és vallási kisebbségek felé, és a hit abban, hogy a kormányzást saját önös anyagi érdekeikre használhatják. Az autoriter vezetők szoros kapcsolatban állnak multimilliárdos oligarchák hálózataival, akik a világra saját gazdasági játszótereikként tekintenek – írta Sanders.

Bernie Sanders
Fotó: Facebook/Bernie Sanders

Úgy vélte ugyanakkor, ez a trend bizonyosan nem Donald Trumpppal kezdődött, de nem kérdés, hogy az autoriter vezetők inspirációt merítettek belőle. És hozzáteszi: Trump demokratikus intézményekkel szembeni ellenségességén túl olyan milliárdos elnöke van Amerikának, aki példátlan módon beleszövi saját és haverjai gazdasági érdekeit a kormányzati politikába.

Sanders azt is írta, hogy más autoriter államok jóval tovább jutottak ebben a kleptokratikus folyamatban, megemlíti Oroszországot, Kínát, Szaúd-Arábiát, és

Magyarország szélsőjobboldali, autoriter vezetőjét, Orbán Viktort, aki nyílt szövetségben van az orosz Vlagyimir Putyinnal.

A szenátor szerint meg kell értenünk, hogy ezek az autoriter vezetők egy közös frontba tömörültek, közeli kapcsolatban állnak egymással, megosztják taktikáikat, és támogatóik egy része is közös. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan szembeszálljanak a jobboldali autoritarianizmussal, nem térhetnek egyszerűen vissza az elmúlt évtizedek kudarcot vallott status quo-jához.

„Ma az Egyesült Államokban és a világ sok részén az emberek többet dolgoznak a stagnáló bérükért, és aggódnak amiatt, hogy a gyerekük rosszabbul fog élni, mint ők” – hívta fel a figyelmet Sanders, aki szerint olyan jövőért kell dolgozni, ahol a technológia és az innováció minden ember előnyére válik, nem csak kevesekére. Kijelentette: a világ kormányainak együttműködve kell véget vetniük annak az abszurditásnak, hogy a gazdagok és a multinacionális vállalatok több mint 21 billió dollárt tartanak offshore bankszámlákon, miközben a kormányaiktól megszorításokat kérnek saját dolgozóik ellen.

Elfogadhatatlan a szenátor szerint, hogy a fosszilis üzemanyag-ipar hatalmas profitra tesz szert, miközben tönkreteszi a bolygót; néhány milliárdos kezében lévő multinacionális médiaóriás irányítja az egész világ információáramlását; a kereskedelempolitikák a nagy multinacionális vállalatoknak kedveznek a dolgozókkal szemben; a világ országai több mint egybillió dollárt költenek fegyverekre évente, miközben gyerekek milliói halnak bele könnyen gyógyítható betegségekbe.

Sanders szerint annak érdekében, hogy hatékonyan felvegyék a versenyt a nemzetközi autoriter tengellyel, nemzetközi progresszív mozgalomra van szükség, ami választ ad az egyenlőtlenségre, ami nemcsak vagyonilag, de a politikai hatalomban is megmutatkozik, és egyetlen vízió mögé állítja az embereket a mindenki számára járó gyarapodásról, biztonságról és méltóságról.

Az autoriter tengely elkötelezte magát, hogy lebontsa a második világháború utáni globális rendet, amit a hatalmuk és vagyonosodásuk korlátjának tartanak, de Sanders szerint nem elég velük szemben megvédeni a fennálló rendet. Számításba kell venni, hogy ez a rend hogyan vallott kudarcot ígéreteinek teljesítésében, és az autoriterek hogyan használták ki ezeket a kudarcokat, hogy támogatást szerezzenek.

„Hiteles progresszív világrend újraalkotására van szükség, aminek alapja a szolidaritás, és hogy azt akarjuk: gyerekeink egészségesen nőjenek fel, jó oktatásban részesüljenek, megfelelő állásuk legyen, tiszta vizet igyanak, tiszta levegőt lélegezzenek és békében éljenek” – fogalmazott a szenátor, hozzáéve: „A dolgunk, hogy elérjünk minden embert a világ minden sarkában, akiknek számítanak ezek az értékek”.

Az együttműködést a közös emberiességre alapozza Sanders, aki szerint mindent meg kell tenni, hogy szembeszálljanak azokkal az erőkkel, akik megpróbálják az embereket megosztani és szembefordítani, legyen szó számonkérhetetlen kormányokról, vagy vállalatokról.

„Tudjuk, hogy ezek az erők határokon túlnyúlóan együttműködnek, nekünk is ezt kell tennünk” – írta végül.