A kerekesszékes és a műlábas után gendersemleges Barbie babákat dobnak piacra

2019. szeptember 26., 11:27

Szerző:

A Mattel gendersemleges Barbie-babákat dobott piacra bevallottan azzal a céllal, hogy a játékokkal, illetve azok felöltöztetésével a gyerekek szabadon fejezhessék ki magukat, és megalkothassák azt a típusú babát, amivel azonosulni tudnak. A babákhoz ennek megfelelően többféle haj, ruha és egyéb kiegészítő jár, és a gyerekek válogathatják ki, melyik kombináció szimpatikus nekik. 

 „A kutatásaink azt mutatták, vannak gyerekek, akik nem szeretnék, hogy a nemi kérdések határozzák meg a játékaikat. A játékok a kultúránkra reflektálnak, és mivel a világ egyre befogadóbb, úgy éreztük, itt az ideje létrehozni egy címkék nélküli babacsaládot" – mondta a BBC-nek Matell dizájnrészlegének vezetője Kim Culmone.

 A Matellt évek óta kritizálják, azzal, hogy a Barbie-babák nem tesznek jót a fiatal gyerekek lelkivilágának hosszútávon: az állandóan vékony, tökéletesre sminkelt babák az önértékelést tehetik tönkre, illetve sokak szerint a nemi sztereotípiákat is erősíti, hogy a klasszikus Barbie igazából az öltözködésen kívül az égvilágon semmivel nem foglalkozik – írta az Azonnali.

Alig pár napja kött a hír, hogy a Mattel hamarosan Budapesten is bemutatja új kreációit, a kerekesszékes és a műlábas Barbie-babákat.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.