Benjamin Netanjahu: A hallei lövöldözés az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulása

2019. október 9. 20:02 - szerző: MTI

Az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt szerdai támadást az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt. A politikus hangsúlyozta, a jóm-kipúr ünnepe a zsidóság legszentebb napja. – Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek – fűzte hozzá. Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

Reuven Rivlin államfő a Twitteren reagált a történtekre. Mint írta, lesújtotta a gyűlöletből elkövetett gyilkosság, amelyeket a zsidók legfontosabb és legszentebb ünnepén követtek el. – Felszólítom Németország és a szabad világ többi vezetőjét is, hogy a jog teljes erejével lépjenek fel az antiszemitizmussal és következményeivel szemben –- tette hozzá üzenetében Rivlin. Az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy folytatni fogják az oktatási és megemlékezi kampányt az antiszemitizmussal szemben, amely fel-feltűnik Európában és a világ más részein is. Rávilágított: fontos megérteni, hogy ez nem egyedül a zsidók problémája, hanem mindannyiunk megsemmisítésével fenyeget.

Hallében a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak egy merényletben, amelynek célpontja a zsinagóga és a mellette lévő zsidó temető volt. A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe. A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek. Az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelységbe. Több hírportál értesülése szerint biztonsági körökben azt feltételezik, hogy antiszemita és idegenellenes indíttatású támadás történt a Németország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományi városban.

 Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás minden németet szíven üt.