Belülről próbálják meghekkelni a Likudot

2017. augusztus 16. 15:00

A kormányzó jobboldali Likud párt korlátozásokat vezetett be a pártba lépésre az utóbbi hónapokban tömegesen jelentkező baloldaliak miatt Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A Likud megszüntette a pártba lépés internetes, telefonos, e-mailes és faxos lehetőségét. Ezentúl csak személyesen lehet belépni, a párt irodáiban, hogy megállítsák az „új likudnyikok” tömeges belépési mozgalmát, miután már több mint tizenkétezer új, többnyire baloldali beállítottságú tag lépett be ezen mozgalom keretében a pártba.

„Antidemokratikus módon szeretnék átvenni az uralmat” – nyilatkozott a lapnak az új likudnyikokról a párt egyik régi tisztviselője. A párt hangadói szerint az újak belépése nem „kóser”, mert egyáltalán nem akarnak a Likudra szavazni az általános választásokon.

„Nem tervezünk puccsot, és nem vagyunk ötödik hadoszlop sem. A Likud régi értékeit akarjuk visszahozni: a példaértékű társadalmat, az erkölcsöket és a tisztességet, harcolunk a korrupció ellen, a jogállamiságért. Ezeknek az értékeknek kéne vezetniük a Likud-mozgalmat” – mondta az új likudnyik frakció egyik képviselője a ynetnek.

„A regisztráció leállítása nem helyes, ismételten felszólítjuk a Likudot, hogy tegye lehetővé a köz számára a tömeges csatlakozást”– tette hozzá.

A Likud párt vezetőjét, vagyis leendő miniszterelnök-jelöltjét, valamint vezetőit a tagság szavazza meg a párt előválasztásán, ahol a párt minden regisztrált tagja választó és választható.

Amennyiben a választási eredmények alapján a párt elnöke alakíthat kormányt, az előválasztáson kialakult népszerűségi lista is meghatározó jelentőségű, mert a tagság számára fontos politikusoknak általában helyezésük alapján adnak fontosabb vagy kevésbé jelentős miniszteri tárcákat.

Az általános választások előtt megrendezett előválasztások közeledtére a párt tagsága általában előre szervezkedik: a különböző frakciók listákat hoznak létre az általuk támogatott politikusok nevével. Az utóbbi években „halállistákat” is kialakítottak a kibuktatásra ítélt nevekkel, miközben mások számára előrehaladásukat biztosító listákat adtak kézről kézre.

(MTI)