Belgiumban bejegyzett domaint használ az Iszlám Állam

2017. október 11. 17:30 - szerző: MTI

Belgiumban bejegyzett internetes címet használ az Iszlám Állam terrorszervezet szócsövének tartott Aamák hírügynökség – adta hírül szerdán a La Libre Belgique.

A lap információi szerint az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet arról számolt be, hogy a dzsihadista csoport legutóbb szeptember végén jegyeztetett be számítógépek (webkiszolgálók) beazonosítását szolgáló domainnevet Belgiumban. Ez nem az első belgiumi bejegyzésű azonosító, a terrorszervezet ugyanis időről időre kénytelen újabb neveket vásárolni, mivel a hatóságok rendre eltávolítják hírügynökségének honlapjait.

A lap úgy tudja, a DNS Belgium nevű, rendszergazdai feladatokat ellátó vállalat szigorú rendszert vezetett be a domainneveket használók adatainak ellenőrzésére. Amennyiben az adatokat akár a bejegyzést követően bejelentés nélkül megváltoztatják vagy elérhetetlenné teszik, weboldalukat és a hozzá tartozó szolgáltatásokat azonnal felfüggesztik. Törvényi szabályozás értelmében ugyanakkor a vállalkozás nem távolíthat el a honlapon közzétett semmilyen tartalmat. 

A La Libre Belgique szerint a belga szenátus elfogadta a belga alaptörvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy a hatóságok bírói jóváhagyás nélkül ne csak 24, hanem 48 óráig tarthassanak fogva terrorizmussal kapcsolatosan előállított gyanúsítottakat.

Az intézkedés része annak a csomagnak, amelyet a szövetségi kormány a Párizsban 2015 novemberében elkövetett merényleteket követően hirdetett meg.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter a döntést követően elmondta, a fogva tartás időtartamának 48 órára való meghosszabbításának engedélyezése előtt még meg kell vizsgálni a büntetés-végrehajtási intézetek kapacitásait is.