Éhségsztrájkba kezdett az egyik bebörtönzött ellenzéki vezető Belaruszban

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolják Makszim Znakot, aki az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja. Az elnökségből jelenleg két tag van csak szabadlábon. 

2020. szeptember 18., 18:00

Szerző:

Éhségsztrájkba kezdett pénteken Makszim Znak, az ellenzéki fehérorosz Koordinációs Tanács bebörtönzött elnökségi tagja az ellene felhozott vádakkal szembeni tiltakozásul - közölte az ellenzéki testület, írja az MTI. 

    Znak az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni tiltakozó mozgalom ismert figurája.

A 39 éves ellenzékit a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolják. Szeptember 9-én vették őrizetbe.

    Védője, Dmitrij Lajevszki szerint koholt vádról van szó. Hozzátette: ilyen vádak révén próbálják elnyomni a véleménynyilvánítás szabadságát az országban. Elítélése esetén Znak öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

    A karhatalom hetek óta őrizetbe vételekkel és razziákkal lép fel a Koordinációs Tanáccsal szemben. A testület elnökségének nagy része hatósági őrizetben van, vagy külföldre szökött.

Szabadlábon csak Szvjatlana Alekszijevics Nobel-békedíjas írónő maradhatott, illetve pénteken szabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, aki egyben a Minszki Traktorgyár (MTZ) sztrájkbizottságának elnöke.

    Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok egy időben könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.