Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel a robbanás sújtotta Bejrútban

2020. augusztus 7., 06:27

Szerző:

A bejrúti robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel csütörtökön a libanoni fővárosban – közölte az NNA helyi hírügynökség.

A robbanás által romokban heverő egyik utcán a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg.

Az oszlatás során többen megsérültek.

Kormányellenes tüntetés Bejrútban Kormányellenes tüntetés Bejrútban
Fotó: Nábil Munzer

Az utcákra vonult emberek a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény – hírügynökségek szerint – széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

A történtek okait még nem sikerült tisztázni. A katonai ügyészség szerint tizenhat embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban.

Feltételezések szerint egy tűzijátékraktár, illetve egy 2700 tonna ammónium nitrátot őrző raktár kigyulladása vezethetett egy kisebb, majd egy nagyobb robbanáshoz.

Az Al Jazeera megtudta, hogy 2013. szeptemberben az orosz tulajdonú, de moldovai zászló alatt közlekedő Rhosus nevű teherhajó Grúziából Mozambikba tartott, amikor technikai problémák miatt kénytelen volt Bejrútban kikötni. A libanoni hatóságok nem engedték továbbhaladni, végül a legénység elhagyta a hajót. A veszélyes rakományt egy hangárban helyezték el a bejrúti kikötőben. 2014 júniusában a vámhivatal akkori igazgatója sürgős levélben kért segítséget az ammónium-nitrát eltávolításához, majd ezt további öt levél követte. Ezekben három megoldási javaslatot is felvázoltak: exportálják az ammónium-nitrátot, vagy adják oda a libanoni hadseregnek, vagy adják el egy robbantással foglalkozó libanoni magáncégnek. Az egyik 2016-os levél szerint a vámhivatal nem kapott semmilyen választ a kérésre.