Bécsben 19 éve nem követtek olyan kevés bűncselekményt, mint tavaly

2019. május 3., 06:30

Szerző:

Az elmúlt 19 év során tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözés szintje az osztrák fővárosban - derült ki az APA osztrák hírügynökség által csütörtökön közzétett statisztikából. A 2017-es adatokhoz képest 2018-ban némi csökkenés volt tapasztaltak a bejelentett esetek számában.  Ez a szám 190 ezerről 169 erre esett vissza, ami 11 százalékos csökkenést jelent. Javult továbbá az esetek felderítésének aránya, a 2017-es 42,4 százalékos értékről 43,6 százalékra emelkedett, ez a legjobb érték 2000 óta. Növekedett azonban a bűncselekménnyel gyanúsított személyek száma, közel 80 ezerről (2017) 82 ezerre nőtt a 2018-as évben. A bűncselekménnyel gyanúsított személyek 51 százalékát külföldi állampolgárok tették ki tavaly, ez  csekély csökkenést jelent a 2017-es 51,7 százalékos értékhez.

2017-hez képest a tavalyi évben csökkent a vagyon elleni bűncselekmények - például a lopások és a betörés - száma. Az erőszakos bűncselekmények száma szintén kevesebb volt tavaly, mint 2017-ben, aszexuális zaklatás és nemi erőszak miatti feljelentések száma viszont emelkedett a vizsgált időszakban. Emelkedett 2017-hez képest a gazdasági bűncselekmények száma, ideértve például a csalással kapcsolatos eseteket és internetes csalást is.

A bécsi bűnügyi hivatal vezetője szerint a visszaesés részben a megelőző intézkedéseknek tudható be. Josef Kerbl elmondta, amellett, hogy intenzívebbé tették a járőrözést, a megelőző intézkedéseket is fokozták az osztrák fővárosban.

Fotó: Lázár János Facebook-oldala

A 2018. április 8-i parlamenti választásokat felvezető kampány egyik nagy botránya volt, amikor Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter videót készített Bécs Favoriten nevű negyedéről, azt állítva, a bevándorlók mocskot és bűnözést visznek magukkal az osztrák fővárosba. – A bevándorlók teljesen a saját képükre alakították ezt a városrészt: a fehér keresztények eltűntek és láthatóan a bevándorlók átvették az irányítást – állította Lázár János, a videóból azonban akkora nemzetközi botrány lett, hogy személyesen Sebastian Kurz osztrák kancellártól kellett bocsánatot kérnie

Bécs évről évre az első helyen végez a világ legélhetőbb városainak a versenyében.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.