Barbár és gyáva terrortámadásról beszélnek a világ vezetői

Folyamatosan reagálnak a világ vezető politikusai és szervezetei a nizzai terrorcselekményre, amelyben a péntek reggeli adatok alapján legalább 84-en haltak meg.

2016. július 15., 08:06

Obama elítélte a terrorcselekményt

Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a több mint 70 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Obama elnököt azonnal tájékoztatták a Nizzában történtekről, este pedig maga a Fehér Ház adott ki közleményt. Ebben Obama elnök terrorcselekménynek nevezte és „a leghatározottabban elítélte” a nizzai tömeges gázolást, az amerikai nép nevében is együttérzéséről biztosította a francia elnököt, valamint a francia nemzetet. A sebesült túlélőknek gyors felépülést kívánt.

A közleményben leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. „Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk” – olvasható a kommünikében.

A Fehér Ház közleménye utal arra is, hogy csütörtökön este a Nemzetbiztonsági Tanács áttekinti a terrorcselekménynek tekintett történéseket és az ennek következtében Franciaországban várhatóan kialakuló helyzetet – írja az Index.

Merkel a franciák mellett

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak Angela Merkel kancellár is, aki a mongóliai Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) helyszínén német hírportálok beszámolói szerint újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy „Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban”.

Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy „alig lehet szavakba foglalni a nizzai támadás miatt érzett megdöbbenést”, és a németek együttéreznek „francia barátainkkal”. A német külügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem tudni német áldozatokról vagy sérültekről.

A szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást a német államfő. A hivatalos látogatáson Chilében tartózkodó Joachim Gauck hivatala útján tudatta, hogy Francois Hollande francia elnöknek részvétnyilvánító táviratot küldött, amelyben kiemelte, hogy július 14., a francia nemzeti ünnep napja a francia forradalom eszméinek ünnepe, és ezek az eszmék „a mi értékeink is”. „Ezért egy támadás Franciaország ellen az egész szabad világ elleni támadás” – hangsúlyozta a német szövetségi elnök.

Tusk: az EU Franciaország mellett áll a terrorellenes harcban

Az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke péntek hajnalban. A Mongóliában tartózkodó uniós tisztségviselő újságírók előtt beszélve kiemelte, hogy „szomorú ez a nap Franciaország és egész Európa számára”.
Különösen méltatlannak nevezte, hogy a támadást azon a napon követték el, amelyen a franciák a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméit ünnepelték. Donald Tusk együttérzését fejezte ki az áldozatokkal, illetve hozzátartozóikkal és a francia lakossággal, a kormányt pedig az unió támogatásáról biztosította. Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.


ENSZ BT: Barbár és gyáva terrortámadás

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken „barbár és gyáva terrortámadásnak” minősítette a nizzai tömeges gázolást, és határozottan elítélte azt. A testület 15 tagországa közös nyilatkozatot adott ki a francia tengerparton elkövetett támadásról, amelynek legalább 80 halálos áldozata volt.

A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt. A testület tagjai megállapították: a terrorizmus az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti a világ békéjére és biztonságára. A terrorcselekmények bűntettnek számítanak, bármilyen cél is vezérelje elkövetőit – tették hozzá.

A kínai kormányfő elítélte a terror minden formáját

A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén. A csütörtök éjszakai franciaországi támadásban, amelynek legkevesebb 80 halottja és több tucat sérültje van, az eddigi hírek szerint két kínai állampolgár sérült meg.
Sajtójelentések szerint az ASEM-csúcstalálkozó megnyitóját a tömeges gázolással kapcsolatos részvétet és felháborodást kifejező megnyilatkozások uralták. Az eurázsiai együttműködés fórumán egyperces csenddel emlékeztek a nizzai áldozatokra.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.