Viszlát, Királynő! - Barbados gyakorlatilag független, de nemsokára köztársaság is lesz

2020. szeptember 17. 06:40 - szerző: 168 Óra

Az Independent írta meg, hogy II. Erzsébet angol királynő hamarosan eggyel kevesebb ország államfője lehet. Barbadosnak nem elég a függetlenség, minden szinten el akar szakadni a brit monarchiától.

Eljött az ideje, hogy teljes mértékben magunk mögött hagyjuk gyarmati múltunkat – jelentette ki Mia Mottley, Barbados miniszterelnöke. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a karibi szigetország megszünteti II. Erzsébet angol királynő államfői státuszát, és jövő év novemberéig kikiáltja a köztársaságot.

Az ország 1966-ban elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától, de továbbra is a királynő maradt alkotmányos uralkodója. 2021-ben, a függetlenség 55. évfordulójáig tervezi a köztársaság kikiáltását, és barbadosi államfő választását.

A legtöbb karibi ország a függetlenség elérése után hivatalos kapcsolatokat tartott fenn a brit monarchiával, de Barbados most csatlakozik Trinidad és Tobagóhoz, Dominikához, valamint Guyanához a kapcsolatok megszakításában.

Korábban Jamaika is jelezte, hogy ilyen átmenetet tervez, a miniszterelnöke, Andrew Holness szerint ez kormánya egyik legfontosabb feladata.