Lemondott, majd egy napra rá meghalt a 103 éves szélsőséges iszlamista vezető

Ahmad Safi korábban a istenkáromlás halállal való büntetésért vagy a különböző neműek nyilvános találkozásának büntetéséért harcolt.

2020. szeptember 18., 20:52

Szerző:

Életének 103. évében elhunyt pénteken Ahmad Safi, a Hefazat-e-Iszlam Banglades nevű szélsőséges bangladesi iszlamista csoport vezetője, egy nappal azután, hogy lemondott az általa évtizedekig vezetett iszlám iskola igazgatói posztjáról. 

    A hírt Mufti Fajezullah, az ultraiszlamista Hefazat egyik vezetője közölte az EFE spanyol hírügynökséggel. Fajezullah elmondta, hogy Safi sok egészségügyi komplikációval küzdött idős korából fakadóan.

    Safi 2013-ban vonult be a politikai színtérre, amikor is egy több ezer diákból álló tüntetést vezetett olyan követelésekkel, mint az ateisták elleni büntetőeljárás, halálbüntetés istenkáromlásért, vagy hogy hatósági megtorlás járjon azért, ha különböző nemű személyek találkoznak egymással nyilvánosan. A javarészt a kormány ellen irányuló tiltakozás végül vérengzésbe torkollott, miután a rendőrség elkezdte eltávolítani Safi követőit a főváros, Dakka legfőbb üzletközpontjából. Jogvédők szerint a két napig tartó erőszakos fellépés során 58 ember, köztük a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.

    A magát vallási szerveződésekből álló, politikamentes csoportosulásként meghatározó Hefazat azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy 2017-ben követelte a bangladesi hatóságoktól az igazságosság görög istennője, Themisz szobrának eltávolítását a legfelsőbb bíróság épületéből Dakkában, mivel a Hefazat szerint Themisznek nincs köze az iszlámhoz.

    Bár a Hefazat szoros kapcsolatban áll Sejk Haszina bangladesi miniszterelnök kormányával, Safiék számos bírálatot kaptak a világi közösségtől és a nőjogi aktivistáktól a különböző kérdésekben vallott vaskalapos álláspontjuk miatt.