Tánccal, az utcán tüntettek a párizsi opera balerinái, 42 éves koruk helyett 64 évesen hagynák őket nyugdíjba menni

2019. december 25. 11:43 - szerző: MTI

Fehér tütüben a Hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva a párizsi opera előtt tiltakoztak kedd este balerinák Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen.

A Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében a táncosok nézők százai előtt adták elő mintegy 20 perces rögtönzésüket „A kultúra veszélyben van” feliratú molinók előtt.

A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a XVII. századig nyúlnak vissza. Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos francia.

Nyugdíjkedvezményüket veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó és annak igazságosabbá tételére hivatott reformot, amelynek értelmében a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést.

– A klasszikus táncot nyolcéves korunkban kezdjük el. Kamaszkorunk végére már visszatérő bántalmaink vannak. Mire elérjük a 42 éves kort, már ízületi gyulladástól, csontkopástól, sérvektől szenvedünk, sőt egyes esetekben csípőprotézisünk van. Negyvenkét évesen is nehéz megtartani a kiváló színvonalat, de 64 évesen lehetetlennek tűnik –  - mondta Héloise Jocqueviel balerina.

A táncosok szintén részt vettek a közszolgálati dolgozók december 5. óta tartó sztrájkjában, a Comédie Francaise színészeivel együtt. Előadások tucatjai maradtak el. A párizsi operaház közölte, hogy közel nyolcmillió euróval (2,6 milliárd forint) csökkent a jegyárakból származó bevétele.