Bajba kerülhet a politikus

Szövetségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy törvényesen használta-e fel a Sandy szupervihar okozta károk felszámolására folyósított segélyeket Chris Christie New Jersey-i kormányzó, aki jelenleg a legnépszerűbb a 2016-os választások potenciális republikánus elnökjelölt-aspiránsai közül – közölte hétfőn weboldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

2014. január 13., 21:21

Az amerikai lakás- és településügyi minisztérium azt ellenőrzi, hogy szabályosan járt-e el Christie, amikor a vihar sújtotta állam számára turisztikai marketingcélokra folyósított 25 millió dollárból 4,7 millió dollárt egy olyan cégnek juttatott, amely őt és a családját is szerepeltette a reklámkampányában.

A New Jersey-i demokraták szerint a versenykiírást megnyerő reklámcég árajánlata több mint 2 millió dollárral haladta meg egy konkurensét, amely azonban nem népszerűsítette volna a Christie családot. Politikai ellenfelei szerint az ekként felhasznált marketingpénzek hozzásegítették az államban egyébként közmegbecsülésnek örvendő és a kétpárti együttműködést előtérbe helyező kormányzót a tavaly novemberi újraválasztásában.

A vizsgálat várhatóan hónapokig eltart majd és annak eredménye elvben – amennyiben elmarasztalja a politikust – súlyosabb csapást mérhet a kormányzó elnökjelölti ambícióira, mint egy, az elmúlt napokban országos nyilvánosságot kapott botrány. Bizonyítást nyert ugyanis, hogy Christie beosztottjai a New Jerseyből New Yorkba vezető, forgalmas George Washington híd több felhajtó sávjának lezárásával négy napig tartó közlekedési káoszt okoztak Fort Lee városban. A kormányzó munkatársai így torolták meg, hogy a település demokrata párti polgármestere, Mark Sokolich nem biztosította hivatalos támogatásáról az állam első emberének újraválasztását.

Chris Christie tagadja, hogy köze lett volna a kicsinyes politikai bosszúhoz, amelynek részesei a gyanú szerint törvénysértést követtek el. Az ügyben a New Jersey-i törvényhozás és az állam szövetségi főügyésze is vizsgálatot indított. Vezető republikánus politikusok szerint mindkét nyomozás politikailag motivált.

A The Washington Post hétfői összesítése szerint a sajtóban „bridgate” néven emlegetett forgalomakadályozási botrány egyelőre nem kezdte ki a mérsékelt politikusként ismert Christie támogatottságát és a kormányzó még mindig a vezető helyen áll a potenciális republikánus elnökjelölt-aspiránsok listáján. A második helyre Rand Paul kentucky-i szenátor, a harmadikra pedig Scott Walker wisconsini kormányzó került. Őket Ted Cruz, Jeb Bush, Bobby Jindal, Marco Rubio, John Kasich, Rick Perry és Rick Santorum követi.

A közvélemény-kutatások szerint a 2016-os elnökválasztáson Christie vehetné fel a legnagyobb eséllyel a versenyt a demokraták feltételezett favoritjával, Hillary Clinton volt New York-i szenátorral, volt külügyminiszterrel szemben.

A Sandy 2012 végén pusztított végig az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékén. A 132 halálos áldozattal járó poszttrópusi vihar az összesítések szerint mintegy 70 milliárd dollárnyi kárt okozott. A lerombolt vagy súlyosan megrongált otthonok számát hatszázezerre becsülik.

A legtöbb halálos áldozatot a Sandy New York államban követelte: itt 53-an haltak meg, köztük 43-an New York városban. New Jerseyben 37-en, Pennsylvaniában 13-en, Marylandben pedig 11-en pusztultak el.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.