Hegyi Karabah:Az Egyesült Államok nyugalomra inti Azerbajdzsánt és Örményországot

2020. szeptember 28., 06:03

Szerző:

Az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólította fel Stephen Biegun, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese a Hegyi-Karabahban kitört összecsapásokban érintett mindkét felet, Azerbajdzsánt és Örményországot.

Vasárnap délután közzétett közleményében Biegun hangsúlyozta: mindkét félnek a közvetlen kommunikáció minden eszközét igénybe kell vennie a helyzet további romlásának megakadályozása végett.

Biegun leszögezte: el kell kerülni minden olyan "szükségtelen szóhasználatot és cselekedetet", amely növelné a feszültséget a térségben.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban vasárnap robbantak ki összecsapások. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben nyilvánította ki függetlenségét s ezzel az elszakadását Azerbajdzsántól. Azóta Örményország és Azerbajdzsán is vitatja a térség hovatartozását. Vasárnap Örményország azt jelentette be, hogy Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra. Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el.

A washingtoni közlemény előtt António Guterres ENSZ-főtitkár és a világ számos vezető politikusa a harcok beszüntetésére szólított fel, az orosz külügyminisztérium közleménye szerint pedig Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője máris intenzív tárgyalásokat folytat a konfliktusban érintett felekkel.