Az USA katonai beavatkozásra készül Venezueláben?

2019. január 29., 06:49

Szerző:

A venezuelai amerikai katonai beavatkozás lehetőségét firtatja az amerikai sajtó John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó jegyzetfüzetében észrevett, „ötezer katonát Kolumbiába" feljegyzés nyomán. 

John Bolton a Fehér Házban tartott hétfői sajtótájékoztatón a kezében tartotta sárga jegyzetfüzetét, amelynek a kihajtott oldalon volt olvasható a kézzel írt jegyzet. A feljegyzést egy újságíró látta meg, amit telefonjával le is fényképezett, és rá is kérdezett az amerikai katonai beavatkozás lehetőségére. Bolton válaszában leszögezte: az amerikai elnök „nagyon egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető". Megismételte vasárnapi kijelentését, mely szerint az Egyesült Államok által ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó és a Venezuelában lévő amerikai diplomaták elleni bármilyen erőszakra az Egyesült Államok „jelentős mértékű választ" ad. 

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója megkereste a Fehér Házat is, az elnöki hivatal azonban nem kívánta kommentálni az ötezer katonáról szóló feljegyzést. 

A Venezuelával szomszédos Kolumbia külügyminisztériuma közleményben reagált a feljegyzésre. Közölte: nem világos, mit jelent és milyen okból szerepelt a feljegyzés Bolton füzetében.

Venezuela éppen összeomlik, hetek óta tartanak a kormányellenes véres megmozdulások, Juan Guaido, az ellenzék vezetője kikiáltotta magát elnöknek, amit az Egyesült Államok gyorsan el is ismert.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.