Az USA csalódott a lejárt izraeli telepbővítési moratórium miatt

Washington hétfőn csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Izrael hagyta lejárni a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó, 10 hónapja érvényben lévő részleges tilalmat - írja az MTI.

2010. szeptember 27., 20:41

Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő elmondta, hogy George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja kapcsolatban van az izraeli és palesztin tisztségviselőkkel. Ezen kívül a héten a térségbe látogat egy amerikai csapat, hogy megbeszéléseket folytasson a felekkel.

"A tegnapi döntés miatt még mindig van egy megoldandó problémánk, és ráadásul még nincs kitűzött időpontja a közvetlen megbeszélések következő fordulójának, de kapcsolatban maradunk a tárgyalópartnerekkel, hogy követni tudjuk a fejleményeket" - tette hozzá Crowley.

A külügyi szóvivő egyúttal üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök döntését, hogy nem nyilatkozik hivatalosan a béketárgyalások folytatásáról mindaddig, amíg október 4-én nem konzultál az arab országokkal. A palesztin politikus hétfőn egy - Nicolas Sarkozy francia elnökkel közös - párizsi sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét a kérdésben.

Washington reméli, hogy az Arab Liga támogatja majd Abbászt a közvetlen béketárgyalások folytatásában.