Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az orosz katonai hírszerzés ezredese a Szkripal-mérgezés egyik toronyóra-rajongó gyanúsítottja

2018. szeptember 26. 19:54 - szerző: 168 Óra/MTI

Az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredeseként azonosították a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját brit oknyomozó újságírók. A Bellingcat nevű, angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető csoport szerda este közölte, hogy a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, az Oroszországi Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa.

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal „Bosirovot" és hivatalosan Alekszandr Petrovként megnevezett társát gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot is kapott.

A mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A Novicsok katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

A londoni rendőrség és a vádhatóság szeptember elején nevezte meg a Szkripal-ügy két gyanúsítottját Ruszlan Bosirovként és Alekszandr Petrovként, és a Scotland Yard fotókat is közzétett róluk.

A brit hivatalos álláspont is az, hogy a két orosz a GU aktív ügynöke, és a Scotland Yard is úgy tartja, hogy álnevekről van szó. A rendőrség szerint a két gyanúsított ezekre az álnevekre kiállított útlevelekkel utazott márciusban, Szkripalék megmérgezése előtt két nappal Moszkvából Nagy-Britanniába.

A brit hatóságok azonban nem közölték, hogy tudják-e a két orosz valódi nevét, és kedd estig a Bellingcat által felfedett információkhoz sem fűztek hivatalos kommentárt.

A BBC közszolgálati médiatársaság értesülései szerint azonban a brit vizsgálati hatóságok „nem vitatják" az oknyomozó csoport által „Bosirovról" feltárt és közzétett adatokat.

Oroszország folyamatosan tgadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. A két gyanúsított két hete személyesen is megjelent a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió interjúműsorában, és kijelentették, hogy a brit hatóságok feltételezésével szemben Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov a valódi nevük.

Tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez. Egyszerű turistaként látogattak el Salisbury-be két egymás utáni napon Londonból, mivel élénken érdeklődnek a toronyórák iránt, a helyi templom nagyon magas tornyán lévő órára voltak kíváncsiak, és lehet, hogy elmentek Szkirpalék házának közelében, de hát csak a városban sétáltak, és fogalmuk sem volt, hogy hol lakott a volt orosz hírszerző. Amúgy is teljesen véletlenül jártak ott a mérgezés időpontjában. Elemzők szerint a hivatalos orosz magyarázatokat nem elhitetni akarják bárkivel, hanem nevetségessé tenni a nyugatot, hogy ennyire nem veszik komolyan és ilyen átlátszó marhasággal próbálják elkenni a súlyos ügyet.

A Bellingcat adatai szerint ugyanakkor Csepiga – aki 1979-ben, a távol-keleti Nyikolajevka faluban született – 18 éves korában beiratkozott az orosz fegyveres erők egyik elitképzőjébe, a távol-keleti katonai parancsnoki akadémiára, és katonai pályafutása során közelebbről nem részletezett csecsenföldi akciókban is részt vett.

Az oknyomozó csoport kapcsolatba lépett egy volt orosz katonatiszttel, aki a szerda este közzétett feltáró beszámoló szerint „rendkívülinek" nevezte, hogy a Szkripalék elleni merénylet végrehajtásával egy ilyen magas rangú, ennyire elismert hírszerzőtisztet bíztak meg.

A név nélkül nyilatkozó orosz forrás szerint ez arra vall, hogy az akciót „a legmagasabb szinten" rendelték el.

A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja is az, hogy a GU ügynökei kizárólag az orosz kormány legmagasabb szintjein kiadott parancsok esetén lépnek akcióba. Brit hivatalos részről azonban a vizsgálat eddigi szakaszában nem hangzott el Vlagyimir Putyin orosz elnök neve.