Az illiberalizmus elleni harcra szólított fel az Európai Központi Bank elnöke

2018. december 16., 10:01

Szerző:

Az illiberális ideológia terjedése fenyegetést jelent az euróra nézve, de illúzió, hogy a kilépés a monetáris unióból könnyebb utat kínál – figyelmeztetett Mario Draghi. Az Európai Központi bank elnöke Pisában,az euró húszéves születésnapja alkalmából tartott konferencián beszélt erről. – Az illiberális rezsim varázsa egyre terjed. Mintha fokozatosan tennénk lépéseket visszafelé a történelemben – idézte a Reuters az olasz politikust, aki nyilvánvalóan hazája Giuseppe Conte miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszter vezette kormányáról és Orbán Viktor Magyarországáról beszélt. Megvédte az eurót és pénzügyi egységre szólított fel, hangsúlyozva, egy félig kész monetáris unió számára rengeteg veszélyt rejteget egy esetleges gazdasági válság. – Az EU-t csak a fejlődés, az egyéni vállalkozói energiák felszabadítása és a társadalmi egyenlőség elvének a tiszteletben tartása mentheti meg – fogalmazott a politikus, aki érdemének tulajdonítják, hogy az eurózóna karcolásokkal megúszta a 2008-as gazdasági válságot.

Mario Draghi
Fotó: AP/Geert Vanden Wijngaert

Az eurózónában az elmúlt néhány év alatt gyakorlatilag egy jelentős intézményi reformon sem esett át, aminek az oka a leginkább az, hogy Németország nem akarja, hogy az ő adófizetőinek nyújtsák be a számlát, ha a monetáris unió valamelyik tagjának gazdasági felelőtlensége miatt. 

Olaszország hatalmas államadósságot görget maga előtt, most pedig az EU-s előírásokban lévő arányon túl növelné a költségvetés hiányát, hogy gazdaságélénkítő lépéseket tehessen. Ennek jegyében a Conte-kormány növelné a foglalkoztatottságot, csökkentené az adókat és emelné a nyugdíjakat, ezeket az elképzeléseket az EU viszont arra hivatkozva dobja vissza, hogy elég egy rossz irányba tett lépés, és Olaszország az egész eurózónát szakadékba taszíthatja. Brüsszeli politikai körökben Meglehetősen rideg fogadtatásban részesült a Conte-kormánynak az a javaslata is, hogy az államháztartási hiány 2,4 százalék helyett 2,04 százalék lenne, Matteo Salvini azonban kijelentette, az elképzeléseiket megvalósítják, akár tetszik az EU-nak, akár nem. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.