Az exit poll szerint a Konzervatív Párt abszolút többséget szerzett a brit parlamenti választáson

2019. december 12., 23:24

Szerző:

Az Egyesült Királyságban helyi idő szerint este tíz órai urnazárás után nyilvánosságra hozták az exit poll eredményeket, amelyek ha bizonyságot nyernek, a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt abszolút többséget szerez a törvényhozásban. Az Ipsos Morinak a BBC számára készített felmerése azt vetíti előre, hogy a toryk 368 képviselői helyet nyerhetnek, mögöttük Jeremy Corbyn Munkáspártjának 191-gyel k ell megelégednie. A Konzervatív Párt nak 51-gyel több, a Munkáspártnak 71-gyel kevesebb politikusa lesz a Westminsterben a legutóbbi, 2017-es eredményhez képest.

Brit választások Boris Johnson
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A toryk 1983 óta nem értek el ilyen jó, a munkáspártiak pedig ilyen rossz eredményt, Boris Johnson kényelmes többséggel vezetheti ki országát az Európai Unióból, Jeremy Corbyn pedig borítékolhatóan lemond.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell.

Az előrejelzés szerint a Skót Nemzeti Párt 55 képviselői helyet szerzett, Angus Robertson volt parlamenti frakcióvezető pedig azt mondta, ezzel kétségbevonhatatlanná válik, hogy jönnie kell egy második skót függetlenségi népszavazásnak. A liberális demokraták 13, a Plaid Cymru politikusai három, a zöldek egy mandátumot kaphatnak, a Brexit Párt nem jutott be a törvényhozásba.

Az exit poll elkészítéséhez 22 790 jogosultat kérdeztek meg 144 szavazóhelyiségben.