Az EU már nem ragaszkodik a menekültkvótákhoz, pénzt is elfogad helyette

2018. június 22. 22:05 - szerző: MTI

Lekerülhet az Európai Unióban (EU) folytatott viták napirendjéről a menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kötelező kvóták rendszere - jelezte egy pénteki német lapinterjúban Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.

Az Európai Bizottság német tagja a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hibázott-e a brüsszeli bizottság azzal, hogy javasolta a kötelező menekültelosztási kvóta bevezetését, kiemelte, hogy az EU a kölcsönös támogatásról, egymás segítéséről szól, de ennek a szolidaritásnak nem kell feltétlenül egyformának lennie, lehet egyenértékű is. – Ha a kvóta megosztja az EU-t és csak erőszakkal lehet bevezetni, akkor inkább egyenértékű segítséget kell megkövetelni, például több pénzt vagy (határőrizeti) tisztviselők kivezénylését a külső határhoz – tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Arra a kérdésre, hogy le kell-e venni a napirendről a kvótát, azt mondta, ha megállapodunk egyenértékű intézkedésekről, akkor igen. 

Az üggyel kapcsolatban a Der Spiegel című független német hírmagazin felidézte, hogy Angela Merkel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőinek június elején Münchenben tartott tanácskozásán kiemelte, hogy a többségi döntéssel 2015-ben bevezetett kvóták nem vezettek megbékéléshez, ezért inkább a rugalmas szolidaritás rendszerét kell kiépíteni az EU-ban. A hírmagazin rámutatott, hogy a rugalmas szolidaritás kifejezést eddig Orbán Viktor magyar miniszterelnök használta. A kancellár néhány nappal később egy televíziós interjúban elmondta, hogy Magyarország a magyar-szerb uniós külső határ védelmével Németországot is védi, bizonyos értelemben elvégzi a munkát. Merkel már hasonlóan kemény irányvonalat képvisel a menekültpolitikában, mint Orbán – hangzik a Der Spiegel cikke.