Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az észak-macedón parlament elfogadta Gruevszki lemondását képviselői mandátumáról

2019. június 11. 17:30 - szerző: 168 Óra/MTI

Elfogadta az észak-macedón parlament kedden Nikola Gruevszki volt kormányfő képviselői lemondását, amelyet a Magyarországon menedéket kapott egykori miniszterelnök levélben nyújtott be az országgyűlésnek a múlt héten – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Nikola Gruevszki azt követően mondott le képviselői megbízásáról, hogy a parlament illetékes bizottsága több mint hat hónapos igazolatlan távolmaradás miatt kezdeményezte, hogy vonják vissza a mandátumát. A volt kormányfő közjegyző által adta be lemondását magyar nyelven, ami miatt a képviselőházban vita alakult ki arról, hogy elfogadható-e egy ilyen lemondás.

A megbízatás lemondásának elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, végül elegendő szavazatot kapott a javaslat, a 120 tagú országgyűlés 80 képviselője támogatta a volt kormányfő lemondásának elfogadását.

Nikola Gruevszki börtönbüntetése
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és vesztegetés miatt.

A volt kormányfőnek tavaly novemberben kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, ám ő elszökött az országból, Szkopjéből Budapestre menekült magyar diplomáciai segítséggel, majd Budapesten menekültstátust kapott. Szkopje kérelmezte kiadatását, azonban erre egyelőre nem került sor.

A körözött politikus a napokban Joó Istvánnal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növekedésééért felelős helyettes államtitkárával találkozott, épp a 444 szerkesztősége melletti lakásban. A külügyi tárca ezt annyival magyarázta a portál érdeklődésére, hogy semmi különös nincs abban, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban van egy hazánkban tartózkodó személlyel, aki sokáig saját hazája miniszterelnöke volt.