Az EP újságírói díjat alapított a meggyilkolt máltai újságíró emlékére

Az Európai Parlament (EP) újságírói díjat alapított a meggyilkolt máltai oknyomozó újságíró emlékére, a Daphne Caruana Galiziáról elnevezett díj az Európai Unió alapjogi chartájában rögzített elveket és értékeket és tükröző újságírói munkát ismeri el.

2020. október 15., 19:53

Szerző:

A Daphne Caruana Galizia halálának harmadik évfordulóján alapított díj hangsúlyozza, hogy a sajtószabadság, és különösen a munkájukat végző oknyomozó újságírók védelme a demokratikus társadalmak alapvető érdeke.

Noha a díjat az uniós parlament kezdeményezésére és támogatásával hozták létre, azt egy független uniós médiapartner kezeli majd annak érdekében, hogy a díj és az újságírók függetlensége biztosított legyen - közölték.

Közölték, hogy az EP hamarosan kiválasztja a díj odaítélésének részletes feltételeit megállapító, és a zsűri tagjait kijelölő független szervezetet. Az első jelölési felhívás a sajtószabadság világnapján, 2021. május 3-án várható. A díjátadásra minden évben Daphne Caruana Galizia halálának évfordulóján kerül majd sor.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapocslatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

(MTI)