AZ EP szakbizottsága javasolta, hogy a román Laura Codruta Kövesi vezesse az Európai Ügyészséget

2019. február 27., 12:27

Szerző:

Laura Codruta Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak a három versenyben maradt jelölt közül az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága. A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, miután előző nap meghallgatta a jelölteket, Codruta Kövesi mellett Jean-Francois Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt. Codruta Kövesi 26, Bohnert 22, Ritter pedig egy voksot kapott a brüsszeli ülésen. Azt már hetek óta rebesgetik, hogy Codruta Kövesi lehet a befutó.

A LIBE Codruta nevét fogja az EP plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést. Meghallgatásán Codruta Kövesi kiemelte: – Független voltam, az eredményeim önmagukért beszélnek. Különböző pártok tagjai, fontos pozíciót betöltő, gazdag emberek ellen indítottunk eljárásokat. A függetlenséget a törvény biztosította, jelenleg kísérleteket látunk ennek korlátozására.  Diplomáciai források szerint az EU-tagországok nagyköveteinek titkos szavazását a múlt héten Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29-29 pontot ért el. Eredetileg 24-en szálltak versenybe az európai főügyészi tisztségért.

Laura Codruţa Kövesi
Fotó: AP/ Vadim Ghirda

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején megkezdi működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet. A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt román korrupcióellenes ügyész esélyeit.

Nehéz helyzetben van az Európai Unió – – írja az EUObserver című brüsszeli hírportál.– Codruta Kövesi kinevezésével ugyanis üzenetet küldhetnének azoknak a tagországoknak, amelyekben vezető politikusokat EU-s források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Codruta Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés eredményre vezet.