Az ENSZ BT határozatot hozott a fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszak ellen, az Egyesült Államok vétóval fenyegetett, ha benne marad a művi terhességmegszakításról szóló rész

2019. április 24., 06:21

Szerző:

A fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszak elleni küzdelemről szóló - az Egyesült Államok nyomására felhígított tartalmú - határozatot fogadott el kedd este az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

A 15 tagú Biztonsági Tanács soros elnöke, Németország által beterjesztett dokumentum szövegéből - az Efgyesült Államok szavazatának biztosítására, illetve vétójának elkerülésére - törölték a nemi erőszak és zaklatás áldozatainak nyújtandó szexuális és reproduktív egészségvédelmi támogatásról szóló passzust. Az Egyesült Államok már korábbi határozattervezeteknél is bírált ilyen megfogalmazást, mivel szerinte ez akár a művi terhességmegszakítás hallgatólagos támogatásaként is lehet értelmezni értelmezhető.

Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet kifogásolta az elfogadott szöveget, mondván, hogy ebben a formában  elfogadhatatlan és aláássa a nők méltóságát. A keddi szavazáson 13 ország támogatta a határozatot, Oroszország, illetve Kína, amely ellentervezetet nyújtott be, tartózkodott.

A vitát Heiko Maas német külügyminiszter vezette, a BT ülésén részt vett még António Guterres ENSZ-főtitkár, Nadia Murad Nobel-békedíjas iraki jazidi kurd emberi jogi aktivista, Denis Mukwege Nobel-békedíjas kongói sebész-nőgyógyász, valamint Amal Clooney emberi jogi ügyvéd is.

Amal Clooney és Nadia Murad az ENSZ BT ülésén
Fotó: AP/Seth Wenig

Heiko Maas a határozatot mérföldkőnek nevezte a konfliktusövezetekben elkövetett szexuális erőszak megfékezésének útján. Mint mondta, a dokumentum az áldozatokra összpontosít, és a nemzetközi közösség feladata, hogy méltóságteljes életet biztosítson az erőszakot elszenvedőknek. Az elkövetők megbüntetése mellett ugyanolyan fontos az áldozatok megsegítése, a jogi lehetőségek kiterjesztésével párhuzamosan egészségügyi és pszichológiai támogatást kell kapniuk, és elő kell segíteni ismételt társadalmi beilleszkedésüket - tette hozzá.

A határozat a többi között kifejezésre juttatja az ENSZ BT komoly aggályait, amiért lassú folyamat a szexuális erőszak felszámolása, illetve kezelése a konfliktusövezetekben. A dokumentum megjegyzi, hogy az ilyen cselekmények gyakran maradnak büntetlenül, és egyes esetekben rendszeressé és elterjedtté váltak, a brutalitás megdöbbentő szintjét érve el.

A határozat szerint az áldozatok számára jobb hozzáférést kell biztosítani az igazságszolgáltatási rendszerekhez. 

Nadia Murad a nemzetközi közösség kollektív kudarcáról beszélt, amiért nem volt képes véget vetni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iraki jazidik ellen elkövetett szexuális erőszakcselekményeinek. A dzsihadisták az általuk sátánimádónak tartott jazidik közül az esetek többségében a férfiakat meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az iraki emberi jogi aktivista az ENSZ BT ülésén felszólalva kiemelte: eddig egyetlen elkövetőt sem vontak felelősségre a jazidi nők ellen elkövetett erőszakért. Kifogásolta azt is, hogy bár a világszervezetben beszédeket tartanak ezeknek a bűncselekményeknek a jogi feldolgozásáról, konkrét intézkedések nem történnek.

Denis Mukwege - Nadia Muradhoz hasonlóan - nemzetközi vagy nemzeti különbíróságokat követelt a szexuális erőszak elkövetőinek felelősségre vonására. A kongói orvos az általa alapított kórházban az országban folyó harcok során megerőszakolt nők kezelésével foglalkozik.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.