Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta Donald Trump szexuális bántalmazással vádolt főbírójelöltjét

2018. október 7., 06:30

Szerző:

A washingtoni szenátus 50:48 arányban támogatta Brett Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjává. A szenátorok helyükről egyenként felállva, név szerint szavaztak róla. Kavanaugh megválasztása ellen a szavazás napján is tüntettek a szenátus épületénél.

A szűk többség úgy lett meg Kavanaugh-nak, hogy egy demokrata szenátor, Joe Manchin is támogatta, a republikánus Lisa Murkowski pedig, aki egy korábbi szavazási fordulóban még nemmel szavazott rá, most tartózkodott, hogy egy republikánus szenátortársának, Steve Dainesnek emiatt ne kelljen visszarepülnie Washingtonba a lánya szombati esküvőjéről.

Kavanaugh megosztó személyét jól mutatja, hogy az elmúlt száz évben ez volt a legkiélezettebb szavazás egy legfelsőbb bírósági tagról a szenátusban. 1991-ben a George H. W. Bush által jelölt, szintén szexuális zaklatás gyanújába keveredett Clarence Thomast 52:48 arányban szavazták meg a szenátorok.

A most 53 éves Kavanaugh megbízatása élete végéig tart a kilenc fős, legfőbb bírói testületben. Kinevezését Donald Trumpnak kell aláírnia, noha erre az elmúlt órákban vélhetően már sor is került. A Fehér Ház rögtön a szavazás után bejelentette: Kavanaugh felesketésére a lehető legrövidebb időn belül sor kerül.

Maga Donald Trump amerikai elnök pedig a Twitteren ünnepelte jelöltje megválasztását. Azt írta: „Üdvözlöm és gratulálok a szenátusnak, hogy megerősítette nagyszerű jelöltünk,  Brett Kavanaugh megválasztását a legfelsőbb bíróság tagjává.

Még ma aláírom a kinevezését és hivatalosan felesküdhet. Nagyon izgalmas!”

Tom Perez, a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Országos Bizottság (DNC) elnöke a szavazás után azt nyilatkozta, hogy az amerikai nép fülsiketítő morajlása kíséri ezt a döntést, a demokraták pedig nem fognak felhagyni a tüntetésekkel, nem fognak felhagyni a harccal, és a választásokon olyan elnökre szavaznak, aki tiszteletben tartja az értékeiket. 

A Donald Trump jelölt Kavanaugh megválasztása biztosnak tűnt az elmúlt hónapokban, hiszen a republikánusoknak megvolt az 51 fős többségük a 100 fős szenátusban. A bírójelöltet azonban több nő is évtizedekkel ezelőtti szexuális zaklatással vádolta meg. Kavanaugh mindent tagadott, és politikai indíttatású lejárató kampányról beszélt. Kavanaugh és az őt nemi erőszakkal vádló Christine Blasey Ford szenátusi meghallgatása ugyanakkor felkorbácsolta az indulatokat – nemcsak az Egyesült Államokban.

A drámai meghallgatás után az igazságügyi bizottságban pártvonalak mentén pénteken 11-10 arányban megszavazták Kavanaugh támogatását, ezzel továbbküldték a jelöltet a teljes szenátus elé. Ugyanakkor Jeff Flake republikánus szenátor azt a feltételt szabta, hogy egy rövid FBI-vizsgálat is induljon az ügyben. A demokraták szerint az alig egy hét alatt összeállított FBI-anyag messze nem teljes, míg a republikánusok szerint nem erősíti meg a Kavanaugh elleni vádakat. A 46 oldalas jelentés lényegében az FBI által elkészített interjúk összesítése, kommentárok és következtetések nélkül – Kavanaught meg sem hallgatták.

Miután azonban erről a dokumentumról is pártvonalak mentén oszlott meg a vita, pénteken már biztossá vált, hogy Kavanaugh hamarosan beülhet a legfelsőbb bíróságba, amelynek élete végéig a tagja lesz.

Az első szavazáson a szenátus 51-49 arányban továbbléptette a bírót a végszavazás felé. A korábban bizonytalan három republikánus, és egy demokrata közül a republikánus Flake és Susan Collins támogatta Kavanaugh-t, ahogy a demokrata Joe Manchin is. A republikánus Lisa Murkowski szavazott nemmel. Így a mindkét oldalról átszavazó 1-1 szenátor kiegyenlítette egymást.

A végszavazás előtt Murkowski már jelezte, hogy nem fogja támogatni Kavanaugh-t, de tartózkodni fog. Ez lesz a nászajándéka Steve Daines republikánus szenátornak, akinek így a szavazás miatt nem kell visszarepülnie Washingtonba a lánya esküvőjéről.

A hét végén is folytatódó tüntetéseken több mint háromszáz embert tartóztattak le, köztük volt Amy Schumer komikus-színésznő, és Emily Ratajkowski modell-színésznő is. A Kavanaugh kinevezése ellen tiltakozók mellett a bíró mellett is sokan tüntettek az elmúlt hetekben a Capitoliumnál. Donald Trump amerikai elnök eközben végig védte jelöltjét, akinek kinevezése a republikánus bírósági többség létrehozása érdekében igencsak sürgős volt számára. Annyira, hogy a hét végén Trump is sorosozni kezdett, azt állította, hogy a milliárdos és társai állhatnak a Kavanaugh elleni tüntetések mögött.

Az összesen kilenc tagú, élethosszig kinevezett legfelsőbb bíróság az USA politikai, kulturális és gazdasági karakterét meghatározó legfontosabb ügyeiben mondhatja ki a végső szót, kvázi alkotmánybíróságként működik. A testület döntései a precedensjog miatt jogszabályként hatnak, és évtizedekre meghatározzák az Egyesült Államok társadalmi berendezkedésének jogi kereteit.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.