Az Egyesült Államok DNS-tesztre kényszeríti az illegális bevándorló anyákat és apákat, mielőtt az erőszakkal elválasztott gyerekeket visszaadná nekik

2018. július 11. 10:20 - szerző: 168 Óra

DNS-tesztet kell végeztetnie négy illegális bevándorló nőnek, hogy visszakapják gyereküket. A teszt költségeit nekik kell állniuk – írja a Daily Beast a Daily Beast egy emberi jogvédő szervezet munkatársára hivatkozva.

Az ötlettel a Trump-adminisztráció azután állt elő, hogy a hatóságok az illegális bevándorlóktól elvették azokat az iratokat, amelyekkel igazolni tudnák, hogy egy-egy gyerek valóban az övék.

Fotó: AP/Eric Gay

A teszteket egy magáncég végzi, amely szerződésben áll az amerikai egészségügyi minisztériummal. A cég nevét a Trump-adminisztáció nem hajlandó elárulni, de visszatetsző az is, hogy a szerencsétlen sorsú bevándorlóknak nincsen pénzük egy ilyen költséges vizsgálatra, ennek az ára ugyanis akár 800 dollárra is rúghat. A négy nő közül három a gyermekét, egyik a testvérét szeretné visszakapni.

Greg Chen, a bevándorlási ügyekkel foglalkozó amerikai ügyvédek szövetségének a nevében úgy nyilatkozott, hogy a DNS-teszt és a költségei kifizettetésének az ötlete csak egy újabb eszköz, hogy a Trump-adminisztráció lassítsa a családegyesítés folyamatát. A valódi szándék pedig az lehet, hogy a kényszer miatt az érintettek minél előbb beleegyezzenek a kiutasításukba az Egyesült Államokból.