Az egyenlőségi EU-biztos előtt a magyar romák kérése, segítséget kérnek Brüsszeltől

2020. április 16., 13:38

Szerző:

Helena Dallinak, az Európai Bizottság egyenlőségi kérdésekben illetékes máltai tagjának a hivatala vizsgálja Horváth Aladárék azon kérését, hogy

indítson az EU rendkívüli segélyakciót, amelynek keretében élelmiszert, gyógyszert, védőeszközöket lehetne eljuttatni a legrosszabb helyzetben lévő, nagyrészt romák lakta magyar, illetve más európai településekre.

EU-tisztújítás EU-tisztújítás
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Magyarországi Roma Parlament elnöke, a Társadalmi Kerekasztal kezdeményezője – mint azt a 168 Órával közölte – ilyen értelmű tájékoztatást kapott Brüsszelből, mégpedig Vera Jourovának, az európai értékek tiszteletben tartását felügyelő európai bizottsági alelnöknek a munkatársától.

Horváth Aladár az uniós intézmények vezetőihez intézett minapi levelében felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor a tömeges elbocsátások idején is munkavégzéshez köti és a forráshiányos önkormányzatokra testálja a szociális segítségnyújtást, miközben további pénzeket von el minden önkormányzattól. A roma politikus felajánlotta: szükség esetén megadják azoknak a magyar településeknek a listáját, ahol azonnali segítségre van szükség.

Az Eurostat adatai szerint

a legszegényebb húsz európai régióból négy található Magyarországon.