Az ausztrál kormányfő több milliós támogatást nyújt Új-Zélandnak a vallási helyek biztonsági növeléséhez

2019. március 18., 11:16

Szerző:

Ötvenöt millió ausztrál dollár (mintegy 11 milliárd forint) támogatást nyújt az ausztrál kormány az országban lévő vallási helyek biztonságának növeléséhez az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadást követően – jelentette be hétfőn Scott Morrison kormányfő.

Új-zélandi terrortámadás
Fotó: MTI/EPA/Mick Tsikas

A politikus az ausztrál-izraeli kereskedelmi kamara ülésén azt mondta,

a pénzből elsősorban a vallási iskolák, imahelyek és vallási gyülekezetek részesülnek. Ebből biztonsági megfigyelő kamerákat telepítenek, forgalomkorlátozó oszlopokat, kerítéseket emelnek, továbbá biztonsági- és hangosbeszélő rendszereket telepítenek.

Kifejtette, hogy a korábban hozott hasonló jellegű intézkedésekkel összhangban a cél az, hogy megvédjék az ausztrálok biztonságát.

A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. A tettes ausztrál állampolgár. 

Morrison a történteket szélsőjobboldali terrorcselekménynek minősítette.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.