Az ASEAN országai vállalták, hogy fellépnek az óceánok műanyag-szennyezésének a csökkentése érdekében

2019. június 22., 19:19

Szerző:

A Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetői közös nyilatkozatban vállaltak kötelezettséget arra, hogy fellépnek az óceánok műanyag-szennyezésének a csökkentése érdekében. A dokumentumot szombaton fogadták el thaiföldi fővárosban. 

Kína, ahonnan a legtöbb műanyag a tengerekbe kerül, nem tagja a szervezetnek, de a kétes rangsorban Kínát követő négy ország, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Thaiföld igen.

Fotó: AFP/Jewel Samad

Környezetvédelmi szervezetek megítélése szerint a közös kötelezettségvállalás jó lépés a helyes irányba. Ennek ellenére kérdéses, hogyan lehet majd rákényszeríteni a tagországokat, mert az ASEAN egyik alapelve, hogy a tagállamok nem avatkozhatnak be egymás belügyeibe, így a közös fellépés valójában az egyes tagállamokon múlik.

Maga a dokumentum nem ejt szót arról, hogy az ASEAN országok betiltanák az egyszerhasználatos műanyag eszközök használatát vagy a hulladék importálását, ahogyan azt környezetvédők a csúcstalálkozó előtt követelték.

Az óceánokba kerülő műanyag hulladék elleni fellépés a jövő héten Japánban tartandó G20-országcsoport csúcstalálkozójának napirendjén is szerepel. Az Ocean Conservancy környezetvédő civil szervezet becslése szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, ennek több mint a feléért Kína és az ASEAN négy tagállama felelős.