Az arab katonai koalíció jemeni lázadók támadó drónjait semmisítette meg

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború.

2020. november 13., 06:11

Szerző:

 

Az arab katonai koalíció erői megsemmisítettek öt, robbanóanyaggal felszerelt drónt, amelyekkel Szaúd-Arábia területét támadták – jelentették be pénteken a helyi hatóságok.

A pilóta nélküli repülőgépeket a jemeni húszi lázadók irányították a szomszédos szunnita királyság célpontjai felé – írja az Reuters hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Szaúd-Arábia rendszeresen megvádolja a húszi felkelőket azzal, hogy drónokkal támadnak polgári célpontokra Szaúd-Arábiában.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban egybehangzó értékelések szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.