Az amerikai alelnök figyelmeztetett, hogy országa nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha a szövetségesei elkezdenek Kelettől függeni

2019. február 16., 14:46

Szerző:

Az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival - hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). Kiemelte, hogy hazája a „szabadság bajnoka”, Donald Trump elnök munkássága révén minden eddiginél erősebb, és az elnök jelszava, az „Amerika az első nem azt jelenti, hogy „Csak Amerika”. Éppen ellenkezőleg, az Egyesült Államok kiáll szövetségesei mellett, és köszönetet mond mindazoknak, akik határozottan az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel szemben foglaltak állást. – Azt is szeretnénk, hogy mások is így tegyenek – mondta Mike Pence. Hangsúlyozta: Washington világosan jelezte partnereinek, hogy milyen veszélyt jelent a Huawei és számos további kínai távközlési cég, és „éberségre” szólítja fel őket.

Müncheni konferencia
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az Egyesült Államok azt is elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést - sürgette Mike Pence, kiemelve, hogy Teherán egy „új holokausztra készül”, és az iszlamista terrorizmus első számú finanszírozója.

A keleti függőség kérdése az egyik neuralgikus pontja volt Mike Pompeo amerikai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfői budapesti találkozójának is. Bár ?Mike Pompeo felhívta a figyelmet, hogy Oroszország nem barátja a kisebb országok függetlenségének, Vlagyimir Putyint pedig nem szabad hagyni, hogy éket verjen NATO-szövetségesek közé, Szijjártó Péter azzal rázta le az aggályokat, hogy a Nyugat képmutató, hiszen Magyarország csak 1,7 százalékkal veszi ki a részét az EU és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatokból, ami pedig Oroszországot illeti, amíg a felszín felett a nyugati politikusok bírálják Vlagyimir Putyin rendszerét, a felszín alatt üzleteket kötnek vele. 

Az amerikai külügyminiszterrel egyébként Orbán Viktor is tárgyalt, utána pedig a Figyelőnek azt mondta, nem gondolja, hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni.