Az adóemeléssel érkező Szociáldemokrata Párt nyerte az előzetes választásokat Finnországban

2019. április 14., 20:27

Szerző:

A Szociáldemokrata Párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot az előzetesen tartott finnországi parlamenti választáson - jelentette be  vasárnap este a finn igazságügyi minisztérium.  Finnországban hét napon át, keddig lehetett voksolni előzetesen, és ez idő alatt a szavazásra jogosultak 35,5 százaléka járult urnákhoz. Aki ebben az időszakban nem adta le a szavazatát, a vasárnapi rendes választáson tehette meg.

A minisztérium közlése szerint az előzetes választáson az Antti Rinne vezette szociáldemokraták a voksok 18,9 százalékát szerezték meg, és a Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Koalíció Párja (KOK) végzett a második helyen a szavazatok 17,2 százalékával. A harmadik a leköszönő miniszterelnök, Juha Sipila vezette Centrum Párt (Kesk) a szavazatok 15,4 százalékával, a nacionalista Finnek (PS) pedig 15,1 százalékkal állnak a negyedik helyen.

A szavazóhelyiségek már bezártak, nemsokára nyilvánosságra hozzák a megméretés vasárnapra eső részének az első részeredményeit is.

Az előzetes eredmények gyakran eltérő képet mutatnak a végleges eredményekhez képest, mivel másként viselkednek a szavazók az ország különböző régióiban. Mivel az előzetesen leadott voksokból ítélve szoros a verseny, könnyen előfordulhat, hogy végül nem az a párt győz, amely a legtöbb előzetesen leadott voksot gyűjtötte össze, így a kormányalakítási megbízást sem az kapja. Bonyolíthatja a helyzetet az, hogy a Finnek szemlátomást jól szerepeltek a választáson, miközben a pártvezetők zöme elutasít mindenfajta együttműködést velük.

Az Antti Rinne vezette SDP közel egy éve vezeti a népszerűségi listákat, a legutóbbi  közvélemény-kutatások 19 százalékos támogatottságot mértek neki. A szociáldemokraták utoljára 1999-ben nyertek általános választásokon, bár azóta különböző kormánykoalíciók tagjai voltak.