Katonákat vezényeltek 17 fertőzötthöz egy ausztrál kikötőben

Katonákat vezényelt az ausztráliai Port Hedland kikötővárosba, a világ egyik legnagyobb vas- és mangánérc-kikötőjébe, hogy segítsenek ellenőrzés alatt tartani az egyik teherszállító hajón észlelt koronavírus-gócot.

2020. szeptember 29., 12:57

Szerző:

Egy 21 fős legénységű hajó 17 tagjának lett pozitív a koronavírus-tesztje - közölte kedden az érintett járművet üzemeltető Oldendorff Carriers teherszállító vállalat.

Tíz fertőzöttet egy szállodában különítettek el szigorú felügyelet mellett, heten a hajón maradtak.

 

A legénység szeptember 5-én Manilában szállt fel a hajóra, eleget téve az egészségügyi előírásoknak: negatív koronavírus-teszttel hagyták el a Fülöp-szigeteket.

A jármű mangánércet vett volna fel Ausztráliában, de a fertőződések miatt jelenleg az északnyugat-ausztráliai Port Hedland kikötőjében vesztegel. A rakományt megrendelő Consolidated Minerals nevű mangánérc-kitermelő vállalat szóvivője elmondta: az eset nem okoz fennakadást, a cég új hajót küldött, amely jövő hét elején érkezik meg Port Hedlandbe.

Nyugat-Ausztrália állam - ahol Port Hedland is található - a világjárvány kezdeti időszakában lezárta a határait. A kirándulóhajókat továbbra sem engedik be, de teherszállító hajók már kiköthetnek, és néhány repülőjáratot is engedélyeznek. A régióban csaknem hat hónapja nem észleltek helyi fertőződést.

Az Ausztráliában leginkább érintett Victoria államban az utóbbi 24 órában tíz új fertőzöttet találtak. Augusztusban még napi 700 új esetet regisztráltak, ezért Melbourne-ben szigorú korlátozásokat vezettek be, amelyek közül néhányat - például az éjszakai kijárási tilalmat - pár napja már feloldottak.

Ausztráliában mintegy 27 ezer fertőződést tartanak nyilván, a többségüket Victoria államban, és országosan 882 halálesetet kötnek a koronavírus-fertőzés szövődményeihez.