Ausztrália bocsánatot kért a pedofil szexuális visszaélések több tízezer áldozatától

2018. október 22., 17:45

Szerző:

– Hiszünk nektek – hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ezzel a fordulattal az országa nevében bocsánatot kért a gyermekkorban elszenvedett szexuális visszaélések áldozataitól – írja a Guardian.

A bocsánatkérés a záróakkordjaként hangzott el annak a négy és fél éven át tartó bizottsági vizsgálatnak, amelyben kiderült, hogy Ausztráliában az elmúlt évtizedek alatt több tízezer gyermeket molesztáltak, az ügyek eltussolásáért pedig az állami hivataloktól az iskolákon, az árvaházakon és a sportklubokon át az egyházakig és a jótékonysági szervezetekig mindenki felelős. A 2013. január 11-én még az akkori miniszterelnök, Julia Gillard javaslatára felállított bizottság 2017. május 31-ig 6961 áldozatot hallgatott meg személyesen, 9992 írásbeli vallomást nézett át és 39 700 telefonhívást kapott, amelyeket összesen 2252 esetben követett hatósági bejelentés.

– Bocsánatért esedezve kell leborulnunk azok előtt, akiket magukra hagytak. Egy olyan nemzet nevében fejezzük ki sajnálatunkat, amely most részvéttel nyújtja ki a kezét azok felé, akik túl sokáig éltek a sötétségben

– mondta Scott Morrison Canberrában, az ausztrál parlament képviselőházának az üléstermében. Az épületkomplexum dísztermében 800 egykori áldozat és már elhunyt áldozatok hozzátartozói gyűltek össze hallgatni a beszédét, amelyet országszerte több óriáskivetítőn és a sydney-i operában is élőben közvetítettek. Bár Ausztrália nemrég nagyszabású intézkedéssorozatot indított el, hogy a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket többé ne lehessen hallgatni, a miniszterelnöki bocsánatkérés beismerő vallomást jelent, hogy ezeket az ügyeket évtizedeken át a szőnyeg alá söpörték.

Ami az intézkedéssorozatot illeti, a bizottság több mint 400 ajánlást tett a nemzeti tragédiaként aposztrofált ügyben. Egyikük úgy hangzik, hogy a katolikus egyháznak Ausztráliában változtatnia kell a cölibátusról és a gyónásról szóló előírásokon. A gyanú szerint katolikus egyházi személyek 4400 gyermeket molesztáltak 1980 és 2015 között a kontinensnyi ország területén. Az anglikán egyház képviselői ellen 1100 panaszt nyújtottak be az ugyanez alatt a harminc év alatt elkövetett szexuális visszaélések miatt, a Jehova Tanúit pedig azzal vádolják, hogy 1100 erőszaktevő ügyét tussolta el az 1950-es évek óta.