Átköltöztették Szlovéniából, erre szaporodás helyett öldökölni kezdett Claverina, az elszabadult medvenőstény

2019. május 17., 18:05

Szerző:

Claverina a nőstény barnamedve, tavaly októberig Szlovéniában rótta a magaslati mezőket. Akkor azonban egy társával együtt átszállították a francia Pireneusokba, azon belül is Béarn-ba. Ott ugyanis egyre kevesebb a medve,

legutóbb már csak két darabot tartottak nyilván, ráadásul mindkettő hím volt.

A francia természetvédelmi ügynökség ezért együttműködik a szlovénnal a populáció növelése érdekében. A szlovén Alpokban ugyanis több mint 500 barnamedve él. Az együttműködés következtében érkezett tavaly ősszel Franciaországba Claverina és Sorita, a két nőstény, hogy benépesítsék bocsokkal a hegyvidéket.

Sorita el is végezte rendesen a feladatot, és a télen életet adott két medvebocsnak. Claverina viszont ehelyett inkább átsétált a szomszédos Spanyolországba, Navarra tartományba, és rátámadt az ottani gazdák bárányaira.

Nyolcat közülük meg is ölt.

A spanyol gazdáknak ez persze nagyon nem tetszett, azt követelték, hogy a franciák osszák meg a medve nyomkövetőjének adatait velük, hogy azt ők megoszthassák a helybéliekkel.

Ezen kívül döntöttek arról is, hogy nyomkövetőkkel szerelik fel a bárányok egy részét, hogy látni lehessen, ha furcsán kezdenek viselkedni. Emellett beszereznek őrkutyákat is – írta a 444.