Mintha az egész világot elöntötte volna a víz: pusztítás járt a júniusi áradások nyomában a bolygó számos pontján – FOTÓK

2020. június 23., 16:54

Szerző:

Négy ember meghalt, egy eltűnt és több százmillió koronás károk keletkeztek az elmúlt hét végén Csehországban, amikor a heves esőzések következtében több régióban kiömlöttek a helyi patakok a medrükből, és lakóházakat, utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el.

Árvíz Csehországban Árvíz Csehországban
Fotó: Ludek Perina

A cseh közszolgálati média hétfői jelentései szerint a legtöbb probléma az ország északnyugati és északkeleti területein, valamint Dél-Morvaországban volt.

A négy áldozat közül az egyik egy hétéves kislány, akit az utcán játszás közben sodort el a hirtelen lezúduló vízmennyiség.

Az eltűnt személy egy idős asszony, aki kiment a kertjébe megnézni a megáradt patakot, a part egy darabja azonban váratlanul leszakadt, és az asszonyt elragadta a víz. Holttestét csak két nap múlva találták meg több kilométerre az esettől egy parti bozótosban.

Árvíz Csehországban Árvíz Csehországban
Fotó: Ludek Perina

A közrádió összegzése szerint mintegy

200 ház került víz alá, közülük néhány régebbi építmény annyira megrongálódott, hogy le kell bontani.

A vízzel elárasztott pincék száma ennek háromszorosa. Az áradásokban több mint kéttucatnyi helyi híd is elpusztult, illetve megrongálódott. Károkat jelentett az útkezelőség is.

Árvíz Csehországban Árvíz Csehországban
Fotó: Ludek Perina

A júniusi áradások Kínában szedték a legtöbb áldozatot. Az ország déli részén a heves esőzések okozta áradások miatt legalább húszan meghaltak, többen eltűntek,

228 ezer embernek pedig el kellett hagynia az otthonát. 

Árvíz Kínában Árvíz Kínában
Fotó: Fan Hsziao

Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület kormányzója szerint 1300 otthont semmisített meg a természeti csapás, az anyagi kár pedig meghaladja a négymilliárd jüant. A turisták által kedvelt Jangsuo megyében mintegy 1000 hotelt öntött el a víz, több turistalátványosság is megsemmisült. 

Árvíz Kínában Árvíz Kínában
Fotó: Fan Hsziao

Két héttel ezelőtt Velence negyedét majdnem rekordméretű árvíz öntötte el, egy olyan időszakban, amikor a hasonló árvizek viszonylag ritkának számítanak arrafelé. Az áradás két nappal a határnyitás után érkezett, de a Szent Márk tér turistáinak meglehetősen zivatarosra sikerült a kirándulásuk.

Áradás Velencében Áradás Velencében
Fotó: Luigi Costantini

A mexikói Moreila sem úszta meg szárazon a júniust, pusztító villámárvíz söpört végig az utakon, teljesen ellepve a gyanútlanul parkoló autókat.

Árvíz Olaszországban Árvíz Moreileában
Fotó: Ivan Villanueva

Jemenben is egész utcákat öntött el a vihar.

Árvíz Jemenben Árvíz Jemenben
Fotó: Jajha Arhab

A Fülöp-szigetek északi és középső térségében is hatalmas áradások voltak az elmúlt két hétben.

Árvíz a Fülöp-szigeteken Árvíz a Fülöp-szigeteken
Fotó: Aaron Favila

Hatalmas szélviharral és özönvíz szerű esőzéssel csapott le az Amanda névre keresztelt trópusi ciklon Közép-Amerika nyugati partvidékére május végén. El Salvadorban legkevesebb 14-en vesztették életüket. 2020 eddig legpusztítóbb vihara 200 épületet tett lakhatatlanná. Az árvizek és földcsuszamlások villanypóznákat csavart ki, így több ezer háztartás maradt áram nélkül. 4200 embernek pedig el kellett hagynia otthonát.

Árvíz Indiában Árvíz Indiában

A hatóságok amiatt is aggódnak, hogy El Salvadort nemrég érte el a koronavírus és már 2500 fertőzöttet regisztráltak, a zsúfolt menedékeken pedig nehéz lesz tartani a másfél méteres távolságot.

Az országban is voltak pusztító áradások a napokban, amelyek emberi életet is követeltek.