Angol ügyvezetőt kapott az „államosított” Húsvéti Fesztivál

Hűtlen kezelés, sikkasztás, nagy anyagi haszonnal járó megbízások juttatása szűk baráti körnek, indokolhatatlan kiadások, magáncélú utazások fedezése közpénzből – a vádpontok hosszan sorolhatóak. A gazdasági krimi folyamatosan foglalkoztatja a közvéleményt: a főszereplők közül az egyik gyanúsított külföldre szökött, a másikat öngyilkossági kísérlete óta kórházban ápolják. A helyszín Salzburg, ahol a kétmillió eurós kár elsősorban a Húsvéti Fesztivált érte, ám érintett Ausztria büszkesége, a Nyári Ünnepi Játékok is.

2010. február 10., 17:35

A legfrissebb hír: a botrányoktól sújtott salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékok ujonan kinevezett igazgatója az 59 éves brit Peter Alward, az Emi-Classics volt elnöke. Változik a fesztivál működtetése is: az eddigi magántársaságot átveszi a tartomány, a város és az idegenforgalmi alap – bár Gabi Burgstaller tartományi előjáró kerüli az „államosítás” kifejezést, a lépés valójában mégis csak valami ilyesmit takar.

Hónapok óta tart a nyomozás, s a két fesztivál azóta menesztett vezetőiről egyre több sötét ügy derül ki. Az már bizonyos, hogy Klaus Kretschmer, a Salzburgi Nyári Ünnepi Játékok eddigi műszaki igazgatója például rendszeresen pénzt vett fel a saját munkahelyével szerződéses kapcsolatban álló

Húsvéti Játékokszámára elvégzett munkákért, holott ezek elvégzése munkaköri feladata lett volna. Az is kiderült, hogy évekkel ezelőtt figyelmeztették, nincs joga saját cégeinek juttatni azokat a díszlettervezési munkákat, amelyek az ő kötelmei közé tartoznak. Szerződése egyébként is kizárta bármilyen mellékállás vállalását.

Kretschmer, aki 1993 óta tölti be a Salzburgi Fesztivál műszaki igazgatói posztját, jó félmillió euróhoz jutott az elmúlt öt évben – ha nem többhöz, hiszen a vizsgálat még nem zárult le. Nemcsak a Húsvéti Fesztiváltól jutott némi mellékjövedelemhez, az egyik postafiókcége tavaly a nyári játékoknak is szállított – ilyen megbízást sem lett volna joga saját vállalkozásnak juttatni. A január végén menesztett szakember mindenesetre szívére vette a vádakat, s egy hídról a mélybe vetette magát. Megmentették az életét, most kórházban ápolják. A nyomozás lezárása után minden bizonnyal vádemelés következik, s akkor bármilyen állapotban is van, felelnie kell.

A Húsvéti Játékok ugyancsak elbocsátott igazgatója másként jutott pluszpénzhez, ő még csak nem is nyújtott semmiféle ellenszolgáltatást. Egyszerűen megcsapolta a befolyó szponzorpénzeket. Mindezt annak ellenére, hogy szerződése mindenfajta províziót kizárt. Michael Dewitte, aki 1997 óta mostani elbocsátásig folyamatosan a tavaszi zenei rendezvény vezetője volt, készségesen utalt ki magának fizetésén felül nem is csekély összegeket, számolta el hivatalos indokkal magánútjait. A legnagyobb összegeket az adományok megcsapolásával szerezte. Egy amerikai szponzortól beérkezett összegből egyszerűen levett 50 ezer eurót, egy orosz támogató 800 ezres befizetéséből 300 ezer eurós jutalékot vett fel. Kisebbfajta szenzációt keltett a hír, hogy Dewitte és családja külföldre szökött.

Mindez persze nem mehetett volna végbe cinkosok nélkül. A két fesztivál közös könyvelője éppúgy szemet hunyt a visszaélések felett, mint ahogy ügyvédek, adótanácsadók, közbeiktatott rendezvényszervező cégek segítették az igazgatók gazdagodását – minden bizonnyal nem merő jóságból. Összesen nyolc gyanúsítottja van az ügynek, de nem csak ők kerültek bajba. Kellemetlen kérdésekre kell válaszolniuk a két fesztivál kuratóriumi tagjainak, sőt, Salzburg tartományfőnökének is, aki a Húsvéti Fesztivál kuratóriumának elnöke. Őt az a vád éri, hogy nem figyelt eléggé a pénzügyekre. Mentségére szolgál, hogy néhány hónapja ő bízott meg egy külső céget a teljes átvilágítással, s ennek eredményeként lehetett konkretizálni a mendemondákat.

A Húsvéti Ünnepi Játékok egyébként teljesen más alapokon működik, mint a nevezetesebb és jobban látogatott nyári fesztivál. Herbert von Karajan alapította 1967-ben ezt a zenei rendezvényt, s annak pénzügyeit egy évvel később az ugyancsak általa, magánvagyonából létrehozott Karajan Alapítványra bízta. Halála után a zenei igazgatást Solti György, majd néhány évvel később Claudio Abbado vette át, s legfeljebb sejteni lehet, hogy van adminisztratív igazgatója. Nevét jótékony homály takarja. A közönséget a zenei vezetés érdekli, azzal pedig soha nincs hiba, mindig neves karmesterek vállalják a feladatot. Állami szubvenciót – ellentétben a Nyári Ünnepi Játékokkal – ez a húsvéti rendezvény nem kap. Papíron. Ugyanis évek óta kevés a pénz, amit a szponzorok összeadnak. És mivel a turisztikailag holtszezonnak számító, a síidény és a nyári nyaralóhónapok közé ékelődő fesztivál fontos a tartománynak és a városnak, szinte természetes a pénzügyi segítség. A tartomány az elmúlt években szezononként nagyjából 175 ezer euróval, a város és a helyi idegenforgalmi szövetség csaknem ugyanennyivel segített. Minden különösebb hírverés nélkül, hiszen ez a fesztivál magánrendezvény, amely hivatalosan nem tarthatna igény állami támogatásra.


A sok rossz hír között ez egyetlen jó Gabi Burgstaller tartományfőnöknek köszönhető. A botránnyal kapcsolatos nyilatkozatában ugyanis a leghatározottabban kijelentette: a Húsvéti Ünnepi Játékok marad, igaz, struktúráját átszervezik, eddig átláthatatlan pénzügyeit rendezik. A Nyári Játékok azonban ugyancsak bajban van. Például nincs műszaki igazgatója, aki nélkül elképzelhetetlen a július végi kezdés. A kuratórium a közeli jövőben erről is dönt. Miközben reménykedik, a hirtelen támadt átvilágítási lázban nem derül ki semmi nagyobb visszaélés erről az intézményről.