Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Angela Merkel: Vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megpróbálják szétrombolni az Európai Uniót

2019. május 18. 18:45 - szerző: MTI

Az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró áramlatokról beszélt Angela Merkel német kancellár szombaton a horvát fővárosban a szélsőjobboldali pártok milánói kampányzáró nagygyűlése kapcsán. – Az Európai Unió az együttműködés mellett döntő országok szövetsége, de természetesen vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget – mondta Angela Merkel a horvát kormányfővel, Andrej Plenkoviccsal közös sajtótájékoztatóján.

Angela Merkel a radikális jobboldali erők európai parlamenti választási kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolta a fentieket, majd hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben. A német kancellár nem kívánt azonban válaszolni arra az újságírói kérdésére, hogy mi a véleménye Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárnak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett elnökének szombaton bejelentett lemondásáról. Mint mondta, nem szólalhat meg Sebastian Kurz osztrák kancellár előtt. Hozzátette, hogy a helyzettel kapcsolatban meg kell várni, hogy mit fog történni Ausztriában.

Angela Merkel Horvátországban
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azért utazott a horvát fővárosba, hogy részt vegyen a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén, amelyen Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltjével együtt fel is szólal. Manfred Weber, a radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban maga is nyilatkozott horvát újságíróknak. – Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink – hangsúlyozta. A milánói esemény résztvevőinek el kell dönteniük, milyen irányban akarnak haladni - mondta, majd hozzátette: – Nem akarunk együttműködni olyanokkal, aki meg akarják semmisíteni Európát. Megismételte, hogy nem akar függeni a szélsőjobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

A szombat esti kampányprogram előtt Angela Merkel hivatalosan is találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át, továbbá Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról.

 Az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban a német kancellár kiemelte, a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját elviekben támogatja, de a csatlakozási feltételeket minden országnak teljesíteni kell.A német kancellár 2011-ben járt utoljára Horvátországban, akkor Jadranka Kosor jobboldali kormányfő meghívására.