Angela Merkel: Kiállunk a jogállamiság mellett még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó

2020. július 9., 10:32

Szerző:

Magyarországra is kitértek abban a vitában, amely az Európai Parlamentbenben zajlott szerdán

annak apropóján, hogy a plénum előtt Angela Merkel mondott beszédet. A német kancellár abból az alkalomból szólalt fel, hogy az Európai Unió soros elnökségét Németország tölti be. Ennek céljait ismertette az EP-képviselők előtt a politikus. 

A vitában a fideszes Győri Enikő arra szólította fel Angela Merkelt, hogy harcoljon egy méltányos és kiegyensúlyozott kohéziós politikáért. A jogállamiság témájában pedig emelkedjen felül a prekoncepciókon, és tegyen azért, hogy az uniós szerződések mentén egyenlő mércével lehessen csak vizsgálódni. A Momentum EP-képviselője Cseh Katalin azt kérte a kancellártól, a civil szervezeteknek juttason támogatásokat, ahelyett, hogy

"azt a kormányt támogatná, amely lábbal tiporja az EU értékeit".

 

Angela Merkel csak utóbbi felszólalásra reagált. Mint mondta,

a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó,

és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, mi történik Magyarországon. Majd azt mondta, mind az EP-nek, mind az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösség pénzei oda kerüljenek, ahol arra a legnagyobb szükség van.

 (Az ülésen elhangzottakat a 444.hu szemlézte.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.