Angela Merkel bekeményített a brutális újságíró-gyilkosság után: Németország leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat

2018. október 21., 20:56

Szerző:

Németország egyelőre leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálával kapcsolatos helyzetben – jelentette be Angela Merkel német kancellár vasárnap Berlinben. Merkel a lehető leghatározottabb formában elítélte az isztambuli szaúdi főkonzulátuson történt gyilkosságot.

„Ami a hadiipari termékek exportját illeti, az nem folytatódhat a jelenlegi körülmények között” – húzta alá a kancellár.

Mint mondta, ebben egyet ért mindazokkal, akik az Perzsa- (Arab) öböl menti országokba irányuló, egyébként is korlátozott fegyvereladások leállítását követelik. Merkel hangsúlyozta: a szaúdi vezetésnek sürgősen tisztáznia kell a történteket, s az elkövetőeket felelősségre vonnia. Hozzátette: a német kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat, hogy a továbbiakban miként járjanak el Rijáddal szemben.

Német kormányalakítás - Merkel programbeszéde
Fotó: MTI/AP

Németország csaknem félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának az idén – derült ki a német gazdasági minisztérium egy dokumentumából, amelybe betekintést nyert a dpa német hírügynökség.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta, szombaton azonban beismerte, hogy az újságíró dulakodás – feltehetően egy folytófogás alkalmazása – következtében vesztette életét.

Egy szaúdi tisztségviselő szerint ugyanis a Szaúd-Arábiából érkezett 15 fős csoport azzal fenyegette az újságírót, hogy elkábítják és elrabolják, majd miután az továbbra is ellenállást tanúsított, fojtófogást alkalmaztak rajta, aminek következtében életét vesztette.

Ezt követően a csoport egyik tagja felvette Hasogdzsi ruháit, és a hátsó kapun kisétált a konzulátusról, hogy úgy tűnjön, mintha az 59 éves újságíró elhagyta volna az épületet. A Reuters hírügynökség azon kérdésére, hogy miért változtatta Rijád időről időre a Hasogdzsi haláláról szóló történeteket, a tisztségviselő azt mondta: a helyszínre küldött alakulat félreinformálta a kormányt.